2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Magyarok is lehettek a lelőtt orosz repülőgépen

A közösségi oldalon tettek közzé egy listát azokról a katonákról, akik a ma délelőtt lelőtt orosz repülőgép fedélzetén voltak.



A dokumentum két magyar nevű személyt is említ: Erős és Takács vezetéknevű katonákat.

Olyan sajtóinformációk láttak napvilágot, amelyek szerint az oroszok előre megadták a repülési útvonalat, hadifoglyokat szállítottak ugyanis egy megbeszélt fogolycserére. Az ukránok állítólag tudtak a repülő érkezéséről, és tudatában voltak annak is, hogy nem szabad lelőni a gépet.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, 11 órakor lezuhant egy Il–76-os repülőgép egy menetrend szerinti repülés közben Belgorod régióban. A fedélzetén az Ukrán Fegyveres Erők 65 elfogott katonája, a repülőgép hatfős személyzete és három kísérő tartózkodott.

Az orosz védelmi minisztérium a közleményében tudatta, hogy az orosz légierő bizottsága a helyszínre repült, hogy megállapítsák a repülőgép-szerencsétlenség pontos okát.

Még egy gép érkezett volna

Az Állami Duma katonai bizottságának vezetője, Kartapolov szerint az ukrán vezetés jól tudott a közelgő cseréről és a hadifoglyok helyszínre szállításának módjáról; a gépet három Patriot vagy Iris-T rakétával lőtték le.

Kartapolov azt állítja, hogy egy másik Il-76-os is repült mögötte 80 fogollyal a fedélzetén, de azt sikerült visszafordítaniuk.

Az IL-76-os repülőgép Belgorod régióban történt lezuhanása után az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti fogolycserét a jelek szerint szüneteltetni fogják.

Szerinte az Ukrán Fegyveres Erők szándékosan lőtték le a saját hadifoglyaikkal a gépet, hogy Oroszországot okolják érte. A légvédelmi rendszer üzemeltetői tudták, hogy merre repül a gép, és nem tudták összetéveszteni más célponttal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató