2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Tovább dagad a Lánchíd-felújítás körüli botrány – a számlagyáros ügyvéd cége 22 millió forinttal tartozik a Hír TV-nek

Az A-Hídtól 1,4 milliárdot kapott, de végül 22 milliót nem fizetett ki a Hír TV-nek Vig Mór cége.

Ahogy korábban megírtuk, a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult a Vig Mórhoz került Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi sikkasztás miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent, 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től az Amnesty-vezető, Vig Dávid számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára.

A Magyar Nemzet értesülése szerint az A-Híd cége, az A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át a Hír TV-nek, de Vig Mór, a számlagyáros ügyvédként ismert Sunstrike Kft. vezetője 

22 millió forintot nem fizetett ki a televíziónak.

Ebben az ügyben a Sunstrike Kft. a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. megbízásából készített miniprogramokat a Hír TV-nek, ám a kifizetés elmaradt. Továbbá a Sunstrike Kft. részben nem utalta át az A-Híd által megrendelt kisfilmsorozat vetítésének díját a televíziónak.
 
A Hír TV vezérigazgatója, Madarász János elmondta, hogy a Sunstrike Kft. 2021. szeptember 1-jén kötött velük szerződést, amely értelmében a cég miniprogramokat készített Magyarország Építészete című sorozatukhoz az A-Híd megbízásából. Bár kezdetben rendben zajlottak az üzleti ügyek, később a Sunstrike elmaradt a kifizetéssel. A tartozás összege 22 millió forint, amely 2022 júliusa és 2023 márciusa között halmozódott fel. 

A Sunstrike tulajdonosa, Vig Mór azt állította az egyeztetések során, hogy az A-Híd visszavonta a támogatást, de ha rendeződik a viszony, kifizetik a tartozást. A televízió azonban nem fogadta el ezt a megállapodást. Végül a Sunstrike 2023 júniusa óta részletekben fizetett vissza 1,9 millió forintot a tartozásból.

Az ügy körül azonban további kérdések is felmerültek, amikor is kiderült, hogy az

A-Híd Zrt. kivitelezését végző cég 1,4 milliárd forintot utalt át Vig Mór Sunstrike Kft.-jének az érintett időszakban. Ebből 900 millió forintot Vig Mór számláira továbbutaltak, amit rövid időn belül készpénzben fel is vettek.

Vig Mór neve már korábban is felmerült, amikor számlagyárbotránya került nyilvánosságra, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) büntetőeljárást indított ellene költségvetési csalás gyanújával.

Az ügy tovább bonyolódott, amikor Brenner Koloman, a Jobbik főpolgármester-jelöltje, korrupciógyanúval indítványozta, hogy a főváros hozzon létre vizsgálóbizottságot a Lánchíd felújításának drágulása miatt. Az A-Híd Zrt. ugyanis Tarlós István főpolgármestersége idején nyerte el a pályázatot, de a munka megdrágult, emellett pedig a szerződéses feltételek is változtak. 

A közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult Vig Mór Lánchíd-pénzekkel kapcsolatos ügye miatt és sikkasztás miatt feljelentést tett.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató