2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A német védelmi miniszter ismét háborúra figyelmeztet: "30 éves békeidőszakból jövünk ki, most a másik irányba megyünk"

Boris Pistorius német védelmi miniszter ismét háborúra figyelmeztetett Oroszországgal. Tette ezt a 'BILD' című német lapnak adott interjújában.

Pistorius korábban arra figyelmeztetett, hogy Európának fel kell készülnie, és azóta Belgium, Svédország, Norvégia és Nagy-Britannia hadseregének vezetői is csatlakoztak hozzá. Rob Bauer NATO-vezér szintén riadót fújt, akárcsak Manfred Weber, az Európai Parlament nagy képviselőcsoportjának vezetője.

A német védelmi miniszter most azt hangsúlyozza, hogy "nem pusztán a vita kedvéért kezdte a vitát, vagy mert szeret provokálni. Fel akarja ébreszteni az embereket."

"Egy 30 éves békeidőszakon vagyunk túl, 30 év békeosztalék (a csökkenő védelmi kiadások által felszabaduló pénz, a szerk.) , amelyből mindannyian profitáltunk. Most a másik irányba megyünk" - mondja.

"Tényleg fel kell gyorsítanunk a tempót (a felkészülésünkben, a szerk.), hogy készen álljunk arra az esetre, ha háborúra kerülne sor Oroszországgal".

Pistorius egyelőre nem lát konkrét veszélyt egy NATO-szövetséges ország elleni orosz támadásra, de ez hamarosan megváltozhat. "Senki sem tudja, hogy ez hogyan fog folytatódni" - mondja.

Jelenleg úgy tűnik, hogy Oroszországot még mindig teljesen leköti az ukrajnai háború. Szakértők szerint öt-nyolc évbe is beletelhet, mire Oroszország ismét képes lesz nagyobb katonai műveletet indítani. De Pistorius figyelmeztet mindenkit, aki elaludt, és nem akarja látni az "orosz kockázatot".

Ő is az "elrettentés elvét támogatja, ahogyan azt a hidegháború korszakából ismerjük. Az egy sokkal kiszámíthatóbb időszak volt, mint a mostani helyzet" - mondja.

De előtte Németország védelmi kapacitását sürgősen újra fel kell pörgetni. Németországnak 20 000 katona hiányzik, és rengeteg katonai felszerelést is átadott Ukrajnának, hogy az meg tudja védeni magát az orosz invázióval szemben. Ennek következtében most hiány van. És ezeket gyorsan meg kell szüntetni - tette hozzá.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató