2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Meghátrált: Charles Michel máris kiszállt az EP-versenyből

A Politico szerint ha megválasztották volna az EP tagjának, az „megnyitotta volna az utat Magyarország euroszkeptikus miniszterelnökének”.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki belengette a közelgő uniós választásokon való indulását, most visszalép a jelöltségtől – közölte a POLITICO-val két illetékes tisztviselő. A döntés napokkal az európai vezetők brüsszeli találkozója előtt született. Michel döntése – miszerint indul a júniusi európai parlamenti választásokon – azt jelentette volna, hogy hónapokkal hivatali ideje lejárta előtt távozik posztjáról. A portál szerint 

ez dühös reakciókat váltott ki az uniós tisztviselők, az európai diplomaták és a Parlament részéről is. 

A tisztviselők úgy vélték, hogy a váratlan bejelentés azt jelzi, hogy Michel nagyobb jelentőséget tulajdonít politikai jövőjének, mint jelenlegi, az Európai Tanács élén betöltött szerepének. Michel lépése egyúttal az európai vezetőkre is nyomást gyakorolt, hogy kompromisszumot találjanak az EU vezető tisztségeinek betöltéséről.

Ha megválasztották volna az Európai Parlament tagjának – ami nagy valószínűséggel megtörtént volna, ha indul – , Michelnek július közepén kellett volna hivatalba lépnie, ami „megnyitotta volna az utat Magyarország euroszkeptikus miniszterelnökének, hogy ideiglenesen ő vezesse az uniós vezetők üléseit” – olvasható a cikkben.

 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató