2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

JPMorgan vezérigazgatója: az USA a szakadék felé tart a növekvő államadósság miatt

Jamie Dimon, a JPMorgan Chase amerikai bank vezérigazgatója szerint az USA "a szakadék felé tart" az államadósság növekedése miatt - írja a Fox News.

Korábban Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter "ijesztőnek" nevezte az ország 34 000 milliárd dolláros külföldi adósságának összegét.

(Az Egyesült Államok államadóssága pénteken átlépte a 34 ezer milliárd dolláros rekordszintet – közölte az amerikai pénzügyminisztérium. Csütörtökön az adósságszint 33 900 milliárd, három hónapja 33 ezer milliárd dollár volt.)

Jamie Dimon, a JPMorgan Chase elnök-vezérigazgatója szerint az Egyesült Államok a szakadék felé száguld, mivel az ország elszabadult adósságállománya egyre csak nő, és riadót fúj, hogy a helyzetet kezelni kell, mielőtt válságba torkollik.

Az ország legnagyobb bankjának vezérigazgatója pénteken a Bipartisan Policy Centerben tartott pódiumbeszélgetésen figyelmeztetett, amikor arról kérdezték, mit jelent a gazdaság számára, ha a szövetségi kormány nem foglalkozik a kérdéssel.

Dimon válaszát azzal kezdte, hogy felidézte, hogyan nézett ki a gazdaság 1982-ben, amikor az infláció 12% körül volt, az alapkamat 21,5% körül, a munkanélküliség valahol 10% körül, az adósság pedig a bruttó hazai termék 35%-át tette ki. Megjegyezte, hogy ma a GDP-arányos adósság mértéke meghaladja a 100%-ot, és az előrejelzések szerint 2035-re eléri a 130%-ot.

"És ez egy hokibot" - mondta Dimon, leírva, hogyan jelenne meg az adósság növekedése egy grafikonon.

Szerinte az USA még nem érte el a "hokibot" hullámot, "de amikor ez elkezdődik, a piacok világszerte - egyébként, mivel a külföldiek 7 billió dollárnyi amerikai államadósságot birtokolnak - lázadás lesz, és ez a lehető legrosszabb módja a dolognak".

"Ez egy szakadék, látjuk a szakadékot" - mondta Dimon. "Körülbelül 10 év múlva, 60 mérföld per órával haladunk felé."

Dimon a továbbiakban egyetértett paneltársával, Paul Ryan volt házelnökkel, aki a hógolyózó adósságot "a valaha volt legkiszámíthatóbb válságnak" nevezte.

A szövetségi adósságszint kilátásai borúsak, a közgazdászok egyre inkább riadót fújnak a Kongresszus és a Fehér Ház tomboló kiadási tempója miatt.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató