2024. május 01. - Fülöp, Jakab
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

WSJ: Ukrajnának nincsenek fegyverei, illetve motivált katonai személyzete

Ukrajnának nincsenek fegyverei és motivált katonái, ezért elemzők szerint az orosz csapatok képesek lesznek áttörni az ukrán védelmet - írja a Wall Street Journal című amerikai lap.



Az újság szerint Ukrajna hadiipara nem tudja kielégíteni az igényeket, és két évvel azután, hogy Oroszország különleges katonai műveletet indított, Kijev "krónikusan szűkölködik" a katonai személyzetben is. Azok, akik nem haltak meg vagy sebesültek meg, gyakran azt mondják, hogy fáradtak" - írja a lap.

A kiadvány szerint a tavalyi év "kiábrándító" volt Ukrajna számára, mert a nyugaton kiképzett és nyugati országok által felszerelt katonák ezreinek elvesztése után csak néhány falut tudott elfoglalni. És most, ha a Nyugat továbbra sem teljesíti a Kijev megsegítésére tett ígéretét, elemzők szerint Oroszország végül áttörheti az ukrán védelmet a Donbasszban.

"Az oroszok tüzérségi fölényükkel még az év vége előtt valószínűleg be tudnák venni a maradék Donbasszt. Az ukránok a jelenlegi tendenciák mellett ezt nem biztos, hogy meg tudják akadályozni" - idézte a lap Michael Clarke-ot, a londoni székhelyű Royal United Institute for Defence Studies agytröszt korábbi igazgatóját.

Korábban a Financial Times egy meg nem nevezett nyugati tisztviselőt idézett, aki szerint Ukrajna a sikertelen nyári ellentámadás után taktikát változtat, és 2024-ben "aktív védelemre" áll át. Ugyanakkor megjegyezték, hogy a Nyugat nem számít arra, hogy Kijev 2025 előtt újabb offenzívát indít. Andrij Zahorodnyuk volt ukrán védelmi miniszter szerint Kijev stratégiaváltása a védelemre történelmi léptékű hiba lenne.

Az ukrán ellentámadás 2023. június 4-én kezdődött, és három hónappal később Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy az "ellentámadás" nem csak megakadt, hanem "kudarcot vallott". Januárban Putyin azt mondta, hogy Ukrajna elbukta az ellentámadást, a kezdeményezés az orosz fegyveres erők kezében van, és ha ez így folytatódik, akkor hamarosan felmerül az ukrán államiság kérdése. Mint Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter december 19-én jelentette, az AFU 159 ezer katonát, 121 repülőgépet és 766 harckocsit, köztük 37 Leopárdot veszített az ellentámadás során. Korábban Sojgu azt mondta, hogy a nyugati fegyverek szállítása és az ukrán hadvezetés stratégiai tartalékok bevetése nem változtatott a harctéri helyzeten.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató