2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt jelölték a Nobel-békedíjra

Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt jelölték a Nobel-békedíjra – jelentette a Verdens Gang (VG) című újság. A jelölést Abid Raja, Norvégia volt kulturális minisztere, a liberális párt elnökhelyettese javasolta.

 

“Az elmúlt évben senki sem tett többet a békéért és a demokráciáért Európában és világszerte, mint Jens Stoltenberg”

– indokolta a választást a VG-nek adott interjúban.

A Nobel-békedíjat Alfred Nobel végakarata szerint azoknak ítélik oda, akik “a legtöbbet vagy a legjobb munkát végezték a nemzetek közötti testvériségért, az állandó hadseregek eltörléséért vagy csökkentéséért, valamint a békekongresszusok megtartásáért és előmozdításáért”.

A svéd iparmágnás, feltaláló és gyáros végrendelete szerint ezt a díjat – a végakarata alapján alapított többi díjjal ellentétben – nem Stockholmban, hanem Oslóban adják át. Nobel azt írta, hogy a díj odaítéléséről a norvég parlament által kijelölt ötfős bizottságnak kell döntenie. A hagyomány szerint a bizottság tagjai többnyire nyugdíjas norvég politikusok és volt pártvezetők.

A több mint százéves megfogalmazást az utóbbi időben meglehetősen tágan értelmezik, ezért a bizottság döntéseit gyakran bírálják. A díjazottjak között az elmúlt években a legkülönbözőbb területeken érdemeket szerzett politikusok, emberi jogi aktivisták, politikai aktivisták és humanitárius szervezetek voltak.

A díjra hagyományosan január 31-ig lehet jelöléseket tenni. Ezt követően a jelölés joga a bizottság tagjait illeti meg, akik az első, általában februári ülésükön gyakorolhatják azt.

A jelöltek teljes listáját szigorúan bizalmasan kezelik, és csak a díj 50. évfordulója után hozhatják nyilvánosságra. A jelölési joggal rendelkező szervezetek vagy magánszemélyek azonban minden évben kiszivárogtatják a médiának az egyes jelöltek jelöléséről szóló információkat. Ezek közé tartoznak a norvég Nobel-bizottság korábbi és jelenlegi tagjai és tanácsadói, korábbi békedíjasok, nemzeti parlamentek tagjai, történelemre, filozófiára, jogra vagy teológiára szakosodott egyetemi professzorok.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató