2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Politico: az EU nem tudja betiltani az orosz alumínium behozatalát

Az EU valószínűleg nem vezet be teljes tilalmat az Oroszországból származó alumínium behozatalára az új szankciócsomag részeként, amely a Moszkva ukrajnai hadműveletének kezdete óta eltelt második évfordulóra készül – jelentette hétfőn diplomatákra hivatkozva a Politico.

Brüsszel várhatóan elkerüli a drasztikus lépést a helyi alumíniumgyártók intenzív nyomása ellenére, amelyet Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország erőteljesen támogat – írta a Politico. A javaslat valószínűleg az ipari országok, például Olaszország ellenállásába ütközne, amelyek ellenállnak egy ilyen tilalomnak, mert attól tartanak, hogy az felhajtaná a létfontosságú ipari nyersanyag árát – írja a lap.

Az Európai Alumínium Szövetség szerint az Oroszországból származó alumíniumrudak még mindig az EU importjának 9%-át és teljes fogyasztásának 5%-át teszik ki. Pénzben kifejezve a behozatal 2022-ben 2,3 milliárd eurót tett ki.

Az unió ipari fogyasztói is ellenzik ezt a lépést, arra hivatkozva, hogy a tilalom “egyfajta gazdasági taktikai atombomba” lenne – írja a Politico. Decemberben az Európai Alumíniumfogyasztók Szövetsége, amely az olasz, német és más országok feldolgozóiparának nevében érvelt, azt mondta, hogy “a szankciókat nem szabad fegyverré tenni”.

A Reuters nemrég uniós diplomatákra hivatkozva arról számolt be, hogy az Európai Bizottság nem fog új importtilalmat beilleszteni az Oroszország elleni következő szankciócsomagjába, abban a reményben, hogy “minimális vitát vált ki” a tagállamok között, hogy minél gyorsabban át lehessen vinni.

Az új büntetőintézkedések, amelyekről várhatóan február 24-ig születik megállapodás, a jelentések szerint 200 szervezetet és magánszemélyt céloznak majd, de nem tartalmaznak “nagy neveket”. Az Európai Bizottság állítólag az elmúlt hétvégén tárgyalt a csomagról, hogy véglegesítse a javaslatokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató