2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Von der Leyen szerint az oroszok és a klímaváltozás miatt tiltakoznak a gazdák

Meghátrált a gazdatüntetők elől Von der Leyen: „Visszavonjuk a javaslatot”.

Az úgynevezett fenntartható használatról szóló rendeletet (SUR) először 2022 júniusában terjesztették elő azzal az ambiciózus céllal, hogy 2030-ra felére csökkentse a növényvédő szerek használatát. A rendelet ezen termékek teljes betiltását is előirányozta az érzékeny területeken, például a városi zöldterületeken és a Natura 2000 területeken – írja az Euronews.

A SUR már a kezdetektől fogva megosztónak bizonyult, és a mezőgazdasági ágazat részéről heves tiltakozás tárgyává vált. Tavaly az Európai Parlament 299 igen szavazattal, 207 nem ellenében és 121 tartózkodás mellett elutasította, és jelenleg a tagállamok közötti politikai tárgyalásokon rekedt, ami azt jelzi, hogy nagyon kevés hajlandóság mutatkozik arra, hogy átültessék a gyakorlatba.

Von der Leyen ezért kedden arról beszélt:

„A SUR a polarizáció szimbólumává vált. Az Európai Parlament elutasította, és a Tanácsban sem halad az ügy. 

Ezért javasolni fogom a testületnek, hogy vonja vissza ezt a javaslatot”.

A portál szerint ez az első látványos vereség, amelyet az európai zöld megállapodás elszenvedett a gazdatüntetések és „jobboldali tiltakozás” következtében.

Az oroszok és a klímaváltozás 

Ursula von der Leyen beszédéből egy részlet:

Tisztelt Képviselőtársaim!

Amíg az Európai Tanács ülésezett, Európa-szerte gazdálkodók vonultak az utcára. Sokan közülük úgy érzik, hogy sarokba vannak szorítva.

A gazdálkodók az elsők között érzik a klímaváltozás hatásait.

Az aszályok és az árvizek tönkretették a termésüket, és veszélyeztették az állatállományt.

A gazdák érzik az orosz háború hatását.

Az infláció, az energia- és műtrágyaköltségek emelkedése. Ennek ellenére minden nap keményen dolgoznak azért, hogy minőségi élelmiszert állítsanak elő, amit megeszünk. Ezért úgy gondolom, hogy elismeréssel, köszönettel és tisztelettel tartozunk nekik.

Ez igaz. A problémák az elmúlt években fokozódtak. Gazdáink megérdemlik, hogy meghallgassák őket. Tudom, hogy aggódnak a mezőgazdaság jövője és gazdálkodói jövőjük miatt. De azt is tudják, hogy a mezőgazdaságnak egy fenntarthatóbb termelési modellre kell átállnia, hogy gazdaságaik az elkövetkező években is nyereségesek maradjanak. És szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy ebben a folyamatban a gazdák maradjon a vezetőülésben... - mondta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató