2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

BILD: hiába a hatalmas gazdatüntetések, a német Zöldek tovább erőltetik a húsadót

Az országot megbénítja a tiltakozáshullám, de a zöldek tovább erőltetik a húsadó - számol be róla a bennfentes.net

A koncepció készen áll! Özdemir új húsadót tervez - tudósít a BILD. Cem Özdemir (58, Zöldek) mezőgazdasági miniszter erőlteti az új húsadó tervét!

Az elképzelés: egy úgynevezett "állatjóléti adó", azaz a húsra és húskészítményekre (kolbászra) kivetett felár. Az adóból származó bevételt a gazdák kapnák, hogy aztán finanszírozni tudják az istállóik állatbarát átalakítását.

Özdemir tervei mostanra formálódtak: egy, a BILD birtokában lévő dokumentumban először mutatja be a közlekedési koalíció parlamenti frakcióknak az új törvény konkrét koncepcióját. Erről a Table Média számolt be elsőként.

A lap szerint Özdemir új jövedéki adót tervez "a húsra, húskészítményekre és ehető húsipari melléktermékekre", valamint "a hús, húskészítmények vagy ehető húsipari melléktermékek bizonyos arányát tartalmazó feldolgozott termékekre".

Más szóval: a jövőben minden vásárló számára drágább lesz a húspult.

Az illetékből származó adóbevétel nem közvetlenül a gazdákhoz kerülne, hanem a szokásos módon a szövetségi költségvetésbe. Nem lennének tehát célhoz kötve, és ez azt jelenti, hogy elméletileg az új pénzt egészen más kormányzati projektekre is lehetne fordítani. Ennek ellenére a törvényjavaslat célja, hogy "adóbevételeket generáljon fontos, elsősorban mezőgazdasági és élelmiszerpolitikai projektekre".

Az importált hústermékeket is megadóztatnák, csak a magáncélú behozatal lenne adómentes. Az adókulcsról nem szól a dokumentum. A tervek szerint az eladott hús kilogrammonkénti felárát kellene megfizetni.

Hogy ez milyen magas lesz, az "politikai döntés" kérdése.

Tény, hogy a szövetségi kormányon belül az adókért valójában a pénzügyminisztérium felelős. A mezőgazdasági minisztérium koncepcióját most a pénzügyminisztériumnak kell megvizsgálnia. Christian Lindner (45, FDP) pénzügyminiszter azonban korábban kategorikusan kizárta az adóemeléseket.

Özdemir terve azonban a trafikkoalícióban is egyetértésre talált a BILD szerint. A Zöldek teljes mellszélességgel kiállnak miniszterük mellett. És az SPD egy része is nyitott az ötletre.

(bennfentes.net)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató