2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

A Kreml cáfolta a sajtóhírt, hogy Putyin tűzszüneti ajánlatot tett az Egyesült Államoknak

Hamis az a médiaértesülés, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai konfliktus befagyasztására vonatkozó ajánlattal fordult az Egyesült Államokhoz – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára.

Kedden a Reuters hírügynökség azt állította, hogy Putyin közvetítőkön keresztül felvette a kapcsolatot Washingtonnal, hogy “tűzszünetet javasoljon Ukrajnában a háború befagyasztása érdekében”. “Három, a megbeszélésekről tudó orosz forrás” szerint azonban, akikkel a hírügynökség állítása szerint beszélt, az Egyesült Államok elutasította az ötletet.

Amikor újságírók szerdán a jelentésről kérdezték, Peszkov így válaszolt:

“Nem, ez nem igaz”.



Putyin a múlt héten Tucker Carlson amerikai újságírónak adott interjújában azt mondta, hogy Oroszország “különböző ügynökségeken keresztül” tartja a kapcsolatot az Egyesült Államokkal.

Az orosz elnök szerint Moszkva többször is elmondta Washingtonnak, hogy “ha valóban le akarják állítani a harcokat, akkor abba kell hagyniuk a fegyverszállításokat” Ukrajnának.

Ha ez megtörténik, a konfliktus “néhány héten belül véget ér”. Ennyi. És akkor meg tudunk állapodni néhány feltételben” – hangsúlyozta.

Putyin megismételte, hogy Oroszország továbbra is készen áll a tárgyalásokra Ukrajnával, de ahhoz, hogy ezekre sor kerülhessen, Volodimir Zelenszkij elnöknek legalább azt a rendeletét vissza kellene vonnia, amely megtiltja, hogy tárgyaljon Moszkvával.

A múlt hónapban a davosi Világgazdasági Fórumon tartott beszédében Zelenszkij óva intette külföldi támogatóit attól, hogy megpróbálják szüneteltetni az Oroszország és Ukrajna közötti harcokat. “Minden befagyasztott konfliktus előbb-utóbb újra fellángol” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a Nyugatnak ehelyett több fegyvert kellene szállítania Kijevnek, hogy katonai eszközökkel elérhesse az “igazságos és stabil” békét.

A hét elején Carlson azt mondta, hogy arra a következtetésre jutott, hogy Putyin “ki akar szállni” a konfliktusból, de minél tovább tartanak a harcok, annál kevésbé valószínű, hogy az orosz vezető kompromisszumot köt.

Vasárnap Peszkov azt mondta, hogy ha Moszkva és Kijev között mégis létrejönnek a tárgyalások, az ukrán félnek el kell ismernie “az új valóságot, bármennyire fájdalmas is legyen az számukra”, nyilvánvalóan utalva az ukrán ellentámadás tavalyi kudarcára és az orosz erők által a frontvonal mentén elért legutóbbi térnyerésekre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató