2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Újabb villanyautó beruházás érkezik Magyarországra

Magyarországon a Stellantis már régóta jelen van a szentgotthárdi Opel gyárnak köszönhetően, ám az üzem tovább bővül a közeljövőben, sőt a kutatás-fejlesztés terén is nagyobb szerepet kap a magyarországi üzem - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szentgotthárdon.

A tárcavezető felidézte, hogy az utóbbi években számos előre nem látható esemény sújtotta a világgazdaságot, ami a beruházások volumenében is érezhető volt, így tavaly a beruházások 30 százalékot estek globálisan, miközben Magyarországon duplázódott azok száma. 209 vállalati beruházás született, ami 20 ezer munkahelyet hozott létre, összesen 13 milliárd euró értékben.

Szijjártó kifejtette, hogy sikereink zászlóshajója az autóipar volt, mely forradalmi átalakuláson megy keresztül az elektromos átállás miatt. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország talán először halad elöl egy nagy technológiai átalakulás során, így az elektromos autózás terén elmondható, hogy hazánk az éllovasok között van.

Felidézte, hogy a tavalyi beruházási rekord 90 százaléka is az autóiparnak köszönhető, mind a beuházott összegeket, mind a megteremtett munkahelyeket nézve. Magyarország 5 éve került be a világ 20 legnagyobb autóexportőre közé, mely pozíciót azóta is sikerült megtartani, sőt az elmúlt 10 évben három és félszeresére nőtt a magyarországi autógyártás.

Mint mondta, a tavalyi év első 11 hónapja alatt már megdőlt a korábbi, 2022-es rekord a 12800 milliárd forintos termelésnek köszönhetően, ami egyébként 14 százalékos növekedést jelent.

A tárcavezető szólt arról is, hogy

a szentgotthárdi Opel-gyárban ezentúl elektromos hajtásláncokat és motorokat is fognak gyártani és az üzem a kutatás-fejleszés terén is nagyobb szerephez jut a Stellantis 45 milliárd forintos beruházásának köszönhetően.

A fejlesztés során 110 új munkahely jön létre és a 32 éve alapított gyár bővítését a magyar állam 10 milliárd forinos vissza nem térítendő támogatással segíti.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató