2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Államügyész: Bident el kell távolítani – olyan elnök kell, aki szellemileg alkalmas

Patrick Morrisey nyugat-virginiai államügyész felszólította Kamala Harris amerikai alelnököt, hogy nyilvánítsa Joe Bident fizikailag alkalmatlanná elnöki feladatainak ellátására. A követelést Harrisnek kedden küldött levélben fogalmazta meg.



A múlt héten Robert Hur, az amerikai igazságügyi minisztérium különleges ügyészének jelentése a 81 éves elnököt “idős, rossz memóriájú embernek” minősítette, de azt tanácsolta, hogy ne emeljenek vádat Biden ellen a titkos dokumentumok hanyag kezelése miatt.

Morrisey most felszólította Harrist, hogy hivatkozzon a 25. kiegészítésre Biden ellen, és vegye át a tisztségét, azzal érvelve, hogy Hur jelentése “egyértelmű képet fest egy olyan elnökről, aki nem alkalmas a feladatának ellátásra”, és hangsúlyozta, hogy “kognitív hanyatlása nagy aggodalomra ad okot az amerikaiaknak, különösen ezekben az időkben, amikor nemzetünk válságról válságra esik itthon és külföldön egyaránt”.

“Olyan elnökre van szükségünk, aki szellemileg alkalmas”

– írta a főügyész, megjegyezve, hogy csak az elmúlt hónapokban Biden többször is összekeverte a világ vezetőit és politikai személyiségeket, és úgy tűnt, hogy alapvető kérdésekről is nehezen tud beszélni.

A 25. kiegészítés, amelyet 1965-ben fogadtak el, miután meggyilkolták John. F. Kennedy elnököt, tisztázza az utódlást az amerikai vezető hirtelen halála vagy lemondása esetén, és lehetővé teszi, hogy az alelnök átvegye a feladatokat. A kiegészítés 4. szakasza értelmében az alelnök és a kabinet is jogosult az elnököt elmozdítani, ha az fizikailag alkalmatlannak minősül feladatai ellátására, de nem hajlandó önszántából távozni hivatalából. Ezzel a jogkörrel eddig még soha nem éltek.

A Wall Street Journalnak adott, hétfőn megjelent interjújában Harris kijelentette, hogy “kész a szolgálatra” és szükség esetén leváltani Bident, hozzátéve, hogy senkit sem kell meggyőznie arról, hogy képes az ország vezetésére. Az NBC nemrégiben végzett közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a regisztrált szavazóknak mindössze 28 százaléka van pozitív véleménnyel Harrisről, míg 53 százalékuk negatívan vélekedik róla. Harrisről is megjelent már számos olyan felvétel, amelyen zavarodottan, az amerikai sajtó szerint tudatmódosító szerek hatása alatt állt.

Biden hevesen tagadta a mentális és fizikai egészségével kapcsolatos aggodalmakat, és dühösen visszautasította a Hur által róla adott jellemzést. “Idős ember vagyok, de tudom, mit csinálok” – erősködött Biden egy múlt heti sajtótájékoztatón. Nem sokkal később ugyanezen a tájékoztatón Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnököt összekeverte Mexikó elnökével.

A szellemileg látványosan hanyatló amerikai elnök kora komoly aggodalmat okoz a választók körében az idei elnökválasztás előtt. Az ABC News/Ipsos hétfőn közzétett felmérése szerint az amerikai választók 86 százaléka úgy véli, hogy Biden túl idős ahhoz, hogy még egy cikluson át tölthesse be hivatalát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató