2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Tüntető lengyel gazdák tojással dobálták meg az Európai Bizottság irodáját Wroclawban

Az Európai Unió zöld megállapodása és az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala ellen tüntető gazdák csütörtökön tojással dobálták meg az Európai Bizottság irodáját, majd a vajdasági hivatal székházát is a nyugat-lengyelországi Wroclawban - közölte a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízió.

A wroclawi főpolgármesteri hivatal szerint a délelőtt kezdődött tüntetésen mintegy kétezren vettek részt, a tiltakozók a belvárosi utcákat több száz traktorral torlaszolták el.

Az Európai Bizottság képviselete előtt a tüntetők felolvasták követeléseiket. A tömegben petárdák durrantak, és az épületet tojással dobálták meg. 

A szervezők az incidens miatt rövid idő elteltével hivatalosan feloszlatták a gyűlést, de a gazdák spontán módon tovább folytatták akciójukat. A belvároson át a vajdasági hivatal elé vonultak, ahol több órán át tüntettek. A hivatal bejáratánál a lengyel mezőgazdaságot jelképező koporsót helyezték el.

Az épületet szintén megdobálták tojással, gumiabroncsokat, szalmabálákat égettek, és fehér festékkel öntötték le a "Szolidárisak vagyunk Ukrajnával" feliratú óriásplakátot.

A wroclawi tüntetéssel párhuzamosan Varsóban Czeslaw Siekierski mezőgazdasági miniszter a lengyel agrárszervezetek képviselőivel tárgyalt. A Polsat News hírtelevízió által is közvetített egyeztetésen a tárcavezető azzal érvelt, hogy a zöld megállapodás témájában a kormány bizonyos engedményeket ért el ez Európai Bizottságnál, a gazdák minden követelményének teljesítése azonban - mint hangsúlyozta - kívül esik a lengyel agrárminisztérium hatáskörén.

Megerősítette továbbá: Varsó a lengyel piac stabilizálását célzó kétoldalú megállapodásról tárgyal Ukrajnával. A dokumentumot felhehetőleg március végéig véglegesítik - mondta el Siekierski.

A lengyel gazdák a múlt pénteken indított, március 10-ig tartó tiltakozás keretében blokád alatt tartják az összes ukrán határátkelőt, és egyes lengyelországi közutakon lassítják a forgalmat. Keddre új, több lengyel várost és forgalmi csomópontot érintő akciót jelentettek be.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató