2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Vádat emeltek Szász János filmrendező ellen a szétválasztott bangladesi ikerpár műtétjének felvételei miatt

A Budakörnyéki Járási Ügyészség vádat emelt három férfi ellen, akik egy ritka műtéti beavatkozásról készült felvételeket szereztek meg és kezeltek részben jogtalanul – derül ki az ügyészség közleményéből.

A Pest Vármegyei Főügyészség megerősítette, hogy az ügyben Szász János filmrendező és két társa érintett, akikre az ügyészség pénzbüntetést kért.

A vádirat szerint Szász és két társa azért utazott egy dél-ázsiai országba még 2019 júliusában, hogy a technikai személyzet tagjaként – dokumentumfilm készítése céljából – részt vegyenek egy ritka sebészeti beavatkozás megfigyelésében.

Mindhárman előzetesen írásban vállalták, hogy az operáció során tudomásukra jutott adatokat, információkat bizalmasan kezelik, titokban tartják és az arra jogosultak előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül nyilvánosságra nem hozzák, illetéktelen harmadik személynek nem adják át.

A műtét helyszínéül szolgáló kórház mennyezeti kamerarendszere az egész beavatkozásról folyamatos felvételeket készített, amelyet automatikusan egy merevlemezre mentett és 15 napig tárolt. A merevlemez az egyik kórházi helyiség álmennyezete felett volt elhelyezve és ahhoz csak meghatározott, arra felhatalmazott technikai személyzetnek volt hozzáférési joga.

A vádirat szerint a vádlottak közül ketten a műtétet követő néhány napon belül kibontották az érintett helyiség álmennyezetét és a – többek között a műtét felvételét is tartalmazó – merevlemezt kicserélték egy másik adattároló egységre.

A művelet közben a két vádlottról egy ismeretlen társuk fényképfelvételt is készített.

Az ügy harmadik vádlottja ezzel párhuzamosan a műtéti eljárás során használt beépített kamerával rendelkező mikroszkóp felvételét másolta át saját adathordozójára a kórház tudta és engedélye nélkül.

A Pest Vármegyei Főügyészség szóvivője azt mondta, a vádlottak tagadják, hogy illegálisan szereztek volna meg felvételeket, és azt állították, hogy nem loptak el adathordozókat.

Ezután mindhárman hazatértek Magyarországra, majd pár nap múlva az egyikük egy közösségi oldalra posztolta a merevlemez kicserélésről készített fényképfelvételt. A képet azzal kommentálta, hogy ellopták a felvételeket, mert azt a kórház meg akarta tartani magának.

A harmadik vádlott – az arra jogosultak engedélyével – a műtét előtt és alatt is készített a helyszínen felvételeket, mivel a műtéten áteső személyek képviselőivel korábban szóban és írásban is egyeztetett arról, hogy dokumentumfilmet készít az eljárásról.

A műtét után azonban megromlott a kapcsolat a vádlott és a képviselők között, így megállapodás nem született a film létrehozásáról.

Ezután a megműtött személyek képviselői felszólították a vádlottat, hogy a filmkészítési szándékáról tegyen le, azonban titoktartási nyilatkozatának tegyen eleget és

egyben visszavonták korábbi engedélyüket a felvett kép- és hanganyagok felhasználásra. Ennek ellenére a vádlott a kép- és hanganyagokat továbbra is kezelte és különböző adathordozókon csoportosította.

Emellett ő és egy másik vádlott-társa is több személy részére küldött olyan a kórházban készült képeket, amelyeken a műtéten átesett személyeket – a beavatkozás következtében – öntudatlan, kiszolgáltatott és így méltatlan helyzetben ábrázolta. A felvételek illetéktelen személyek által történő megismerése sértette a képeken szereplő kiskorú személyek emberi méltóságát – írja az ügyészség.

Az ügyben a Budakörnyéki Járási Ügyészség információs rendszer vagy adat megsértésének bűntette, tiltott adatszerzés bűntette és különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató