2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Felakasztott Ilaria Salis jelent meg egy pesti falon, de náciellenes felirattal festették át

Egy felüljáró alatt tűnt fel egy graffiti Pesten, amely egy akasztófán lógva ábrázolta Ilaria Salis az olasz tanárnőt, az antifa-per első számú vádlottját. A graffitit azóta átfestették.

Míg Rómában egy street art alkotás úgy ábrázolja Ilaria Salis pedagógust, mint aki láncait elszakítva elrepül, addig Pesten egy olyan graffiti jelent meg, amely az antifa-per elsőrendű vádlottját, a Budapesten letartóztatásban lévő nőt felakasztva ábrázolja. A 39 éves antifa pedagógust azzal vádolják, hogy az egyik fő résztvevője volt a tavaly februári, kitörésnapi antifasiszta utcai támadásoknak a magyar fővárosban.

A graffitit nem sokkal később valakik átfestették, és az akasztófa fölé a "fck nzs" ("b*sszák meg a nácik") feliratot fújták.

Salis ügye azt követően váltott ki Olaszországban szélesebb körű felháborodást, hogy napvilágot láttak azok a fotók, amelyeken a nőt megbilincselve, rabláncon kísérték be az előzetes budapesti tárgyalására, és kiderült, hogy a szélsőbaloldali antifa aktivistát nagyon rossz körülmények között tartják fogva az egyik magyarországi börtönben, amit később cáfoltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató