2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Görögország hivatalosan is legalizálta a melegházasságot

Görögország az első keresztény ortodox többségű országként legalizálta az azonos neműek házasságát. Emellett az azonos nemű párok mostantól törvényesen fogadhatnak örökbe gyermekeket – írta meg a BBC. A görög törvényhozás a csütörtöki 176-76 arányú parlamenti szavazás után fogadta el az új jogszabályt.

Kirjákosz Micotákisz, görög miniszterelnök azt mondta, hogy az új törvény „megszünteti a korábbi súlyos egyenlőtlenséget”.

A parlamenti döntés megosztotta az országot: a készülő új jogszabály bevezetését hangos társadalmi vita kísérte, heves ellenállással, amelyet az ortodox egyház vezetett, írja a Mandiner. Támogatói még tiltakozó gyűlést is tartottak Athénban. A folyamatot azonban nem sikerült megállítaniuk. Sokan transzparenseket helyeztek el, kereszteket tartottak, imákat olvastak és bibliai részeket énekeltek a főváros Syntagma terén. Az ortodox egyház feje, Jeromosz érsek szerint

az intézkedés megrontja Görögország társadalmi kohézióját.

A törvényjavaslatnak csupán egyszerű többségre volt szüksége ahhoz, hogy átmenjen a 300 tagú parlamenten. Kirjákosz Micotákisz miniszterelnök támogatta a törvényjavaslatot, de az ellenzéki pártok támogatására is szüksége volt ahhoz, hogy átmenjen a javaslat a törvényhozáson. Egyedül a jobbközép kormánypárt pár tucat képviselője ellenezte a kérdést.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató