2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Reagált a nemzetközi sajtó is Orbán Viktor évértékelőjére

Orbán Viktor évértékelő beszédétől volt hangos a nemzetközi sajtó, a legtöbb médium a svéd NATO-csatlakozással és Novák Katalin köztársasági elnök lemondásával foglalkozott. Az orosz állami hírügynökség a címlap tetején közölte a cikkét.

Orbán Viktor szombaton délután tartotta a már hagyományosnak számító évértékelőjét, a nemzetközi sajtó szeme pedig Budapestre szegeződött.

A TASZSZ orosz állami hírügynökségnél közvetlenül az évértékelő után az Orbán Viktor beszédéről szóló cikk került a laptetőre, amely az adott nap legkiemeltebb és legfontosabb történése. Az orosz hírügynökség a svéd NATO-csatlakozás ratifikálását emelte ki, és azt, hogy januárban Orbán Viktor meghívta svéd kollégáját, Ulf Kristerssont, hogy tárgyaljon a NATO-csatlakozásáról. Kristersson először beleegyezett, de később megjegyezte, hogy csak akkor jön Budapestre, ha a magyar parlament ratifikálja a megállapodást. 

A TASZSZ azt is kiemelte Orbán Viktor beszédéből, hogy a kormányfő leszögezte: Miközben az EU vezetői szinte egyenesen belerángatták Európát az ukrajnai katonai konfliktusba, Magyarország következetesen a szomszédos ország helyzetének békés rendezését szorgalmazta.

A svéd Aftonbladet örömmel tudatta az olvasóival, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette, amint megkezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka, Svédország NATO ratifikációja megtörténhet.

A lap szerint a magyarok és a svédek konfliktusa hamarosan véget érhet.

A cikkben kiemelik azt is, hogy Orbán azt is hangsúlyozta, hogy ő és a svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson lépéseket tettek a bizalom újjáépítésére.

A Politico szintén a NATO-tagságot emelte ki. A lap felidézte, hogy az orosz ukrajnai invázió által előidézett politikai változás során Svédország 2022 májusában jelentkezett a NATO-tagságra.

Orbán januárban hivatalosan is támogatta Svédország jelöltségét, de azt még a magyar parlamentnek kell érvényesítenie.

A parlamenti szavazás legyen formalitás, hiszen Orbán kormányzó Fidesze kényelmes többségben van – fogalmaz a Politico. 

Erre hívta fel a figyelmet a Reuters hírügynökség is, amely arra is kitért, hogy Orbán Viktor 14 éves miniszterelnöksége legnehezebb időszakát élte át az elmúlt héten, de a hírügynökség kiemelten foglalkozott az uniós politikával egyaránt.

Orbán, aki összetűzésbe került az Európai Bizottsággal kormányának a médiaszabadság és az LMBTQ-jogok megfékezésére tett lépései, valamint a migrációs politikája miatt, azt mondta, hogy az idei év változásokat hozhat Európában és máshol is

– fogalmaz a Reuters, és ehhez csatlakozott az Al Jazeera is. 

Novák Katalin köztársasági elnök lemondását és Orbán Viktor arra adott válaszát emelte ki az Eurointegration ukrán nyelvű portál, amely úgy fogalmazott:

Novák Katalin lemondását veszteségnek nevezte az ország számára, de azt mondta, hogy szerinte ez volt a helyes döntés, mivel a nagy visszhangot kiváltó kegyelmet a társadalom nagy része nem fogadta el, és a döntés aláásta a nemzeti egységet.

A Bloomberg is Novák Katalin államfő lemondásával kezdte a tudósítást.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ország gyermektámogatási törvényeinek és intézményeinek átdolgozását szorgalmazta annak érdekében, hogy csillapítsa az eszkalálódó politikai válságot, amely azzal fenyeget, hogy alááshatja pártja támogatottságát – írja a lap, amely azt is megjegyezte, hogy Orbán Viktor elvesztette a két legkiemelkedőbb női politikusát, így a kizárólag férfiakból álló miniszteri kabinet maradt az irányításban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató