2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Scholz megakadályozta, hogy Ursula legyen az új NATO-főtitkár

Olaf Scholz megakadályozta, hogy a német kereszténydemokrata Ursula von der Leyen NATO-főtitkár legyen. Jelenleg a legesélyesebb jelölt a holland választásokat migránspolitikája miatt is elbukó Mark Rutte.

Olaf Scholz kategorikusan ellenezte, hogy Von der Leyen a NATO élére kerüljön – állította a Welt am Sonntag című német lap magas rangú európai uniós tisztségviselőkre és diplomatákra hivatkozva. Brüsszeli hírforrások alapján tudható, hogy Olaf Scholz német kancellár a tavaly év végén megakadályozta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leköszönő elnöke a NATO főtitkára legyen.

Feltehetően Scholz részéről két ok van, ami miatt ellenzi Von der Leyen NATO-főtitkárságát: a poszt túl fontos ahhoz, hogy egy német kereszténydemokrata politikus töltse be azt, illetve a Moszkva irányába túl kritikus hang, amit az Európai Bizottság jelenlegi elnöke megüt.

Esélyes jelöltként kell számolni Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel, aki a legutóbbi választásokon – migrációs politikája miatt is – vereséget szenvedett.

Már 21 ország jelezte támogatását felé, és a müncheni biztonsági konferencián is további támogatókat tud gyűjteni. Magyarország már nyíltan jelezte aggodalmát vele kapcsolatban. Esélyeit növeli ugyanakkor, hogy jó kapcsolatot tart fent Donald Trump volt amerikai elnökkel, a republikánusok várható jelöltjével, így Trump megválasztása esetén tovább növelheti esélyeit.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök volt sokáig a befutó, Joe Biden amerikai elnök támogatását is élvezte, ám amerikai látogatása után már nem számolnak vele esélyesként.

Washington sokáig női jelöltet szeretett volna a posztra, ám Kaja Kallas észt miniszterelnök Oroszország irányába túl kritikus álláspontot képvisel és, így nem felel meg annak az elvárásnak, hogy az orosz–ukrán háború esetleges befejezése után jó kapcsolatot építsen ki Oroszországgal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató