2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

A cseh kormányfő szerint az EU ellen tüntető gazdák Oroszországot támogatják

Petr Fiala cseh miniszterelnök azt állította, hogy az EU mezőgazdasági politikája, a környezetvédelmi követelmények és a magas energiaárak ellen tiltakozó gazdák “Oroszország támogatói”.

Hétfőn több száz traktor zárta le Prága egy részét, és zavarta meg a forgalmat az ország mezőgazdasági minisztériuma előtt, mivel a tüntetők az EU Zöld Megállapodásának elutasítását követelték, amely bizonyos vegyi anyagok használatára és az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó szabályozást ír elő.

A gazdák azzal érveltek, hogy a brüsszeli javaslatok súlyos terheket rónak a vállalkozásaikra, mivel drágítják a termékeket és csökkentik azok versenyképességét, különösen az EU-n kívüli, például Ukrajnából érkező importtal összehasonlítva.

Az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében Fiala azonban elutasította a tüntetést, és azt írta, hogy a hétfőn traktorral Prágába vonuló tiltakozóknak “kevés közük van a gazdák jobb feltételeiért folytatott küzdelemhez”.



“A tüntetést olyan emberek szervezik, akik például nem titkolják, hogy támogatják a Kremlt, és más célokat követnek, mint a gazdák érdekei” – írta Fiala, hozzátéve, hogy a cseh kormány csak azokkal fog foglalkozni, akik “valóban a gazdákat képviselik, és együtt beszélnek arról, hogy mire van szüksége a mezőgazdaságunknak”.

Megjegyezte azt is, hogy a hétfői tüntetéseket a cseh fővárosban nem az ország legnagyobb gazdaszervezetei, így az agrárkamara, az agrárszövetség és a Magángazdasági Szövetség szervezték.

A három csoport bejelentette, hogy csütörtökön más uniós tagállamok gazdaszövetségeivel közös akció keretében külön tüntetést terveznek az EU zöld politikája ellen. Az agrárkamara közölte, hogy a gazdák konvojban vezetik majd traktorjaikat és más gépeiket a cseh határhoz, de hangsúlyozták, hogy a demonstráció szimbolikus jellegű lesz, és nem fogja zavarni a határ működését.

Az elmúlt hónapokban hasonló tiltakozások söpörtek végig az EU-n, olyan országokban, mint Lengyelország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium, Magyarország, Bulgária, Lettország és Szlovénia. A tüntetők több állami támogatást követeltek a mezőgazdasági ágazatnak, kevesebb bürokráciát Brüsszeltől, valamint a nem uniós országokból származó import szigorúbb ellenőrzését.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató