2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Madridot ostromolják a spanyol gazdák (Videók)

Szerda délelőtt több száz traktorral vonultak be a gazdák a spanyol fővárosba, hogy tiltakozzanak a szocialista kormány és az uniós agrárpolitika ellen.



Több száz spanyol gazda vonult be szerda reggel Madrid belvárosába. A mezőgazdaságban dolgozók több mint két hete tüntetnek a dél-európai ország minden pontján, hogy követeljék az Európai Uniós agrárpolitika észszerűsítését, igazságos árakat a termékeikért, a bürokrácia és a harmadik országokból olcsón importált áruk arányának visszaszorítását, valamint segítséget az aszálykárok elhárításához.

Az agrárszervezet, amely szerdára hirdette meg az eddigi legnagyobb megmozdulást, több mint félezer traktort és száz, mezőgazdasági dolgozókkal teli autóbuszt vár Madridba. 

Már kora reggel öt irányból közelítették meg a traktorkaravánok a spanyol fővárost. Csak délről, Toledo irányából a vártnál többen, 250-en érkeztek, ezért a csendőrség fel is tartóztatta őket és végül csak 120 gazdát engedtek tovább. Az ott ragadt emberek tiltakozásul traktor nélkül mentek fel az A–42-es autópályára, hogy élőlánccal blokkolják a munkába igyekvő több ezer autós útját, emiatt összetűzés alakult ki köztük és a hatóság között.

A nyugati irányból, Segovia felől érkezők is jóval többen voltak annál, mint amennyire a csendőrség számított, így ott is meg kellett fékezni a dühös gazdák előrehaladását.

Eközben a továbbengedett mezőgazdasági dolgozók már délelőtt 10 óra környékén óriási fennakadást okoztak a belvárosban, a Puerta de Alcalá környékén, ahol rendőrök próbálják békés mederben tartani a demonstrációt.

A szakszervezet tájékoztatása szerint végső céljuk az, hogy a mezőgazdasági minisztérium épülete előtt tiltakozzanak, amit azonban a csendőrség már éjszaka kordonokkal vett körbe, így nem tudni, hogy végül célba érnek-e.

A többi szakszervezet, amely nem csatlakozott a fővárosi ostromhoz, az ország öt másik megyéjében, egyebek mellett Guadalajarában, Córdobában és Murciában mozgósítja az embereket.

Luis Planas mezőgazdasági miniszter eddig kétszer tárgyalt a gazdákkal, majd be is jelentett egy 18 pontos intézkedéscsomagot, ami azonban az agrárszervezetek szerint egyáltalán nem tükröz valódi változtatási vagy segítő szándékot a kormány részéről, ezért folytatják a mozgósításokat.

(MNO)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató