2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Az amerikaiak és a britek támogatják, hogy Mark Rutte legyen a NATO-főtitkára

Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is támogatja, hogy Mark Rutte legyen a NATO következő főtitkára.

A jelenleg ügyvezető holland miniszterelnökként dolgozó politikust ugyan több másik NATO-tagállam is támogatja, jelölése azonban még korántsem biztos. A főtitkár megválasztásához ugyanis egyhangú szavazás szükséges.

Támogatói szerint Rutte azért lenne ideális a pozícióra, mert tapasztalt és pragmatikus politikus. Olyan régóta van a nemzetközi politikában, hogy a nyugati világ vezetőinek két generációját is jól ismeri. Angela Merkel német exkancellárral például a mai napig tartja a kapcsolatot.

Rutte 2010-ben lett Hollandia miniszterelnöke. Kormánykoalíciója azonban tavaly összeomlott, így lemondott pártelnöki posztjáról. Azt mondta, visszavonul a politikától. Az új holland kormány felállásáig azonban ügyvezető miniszterelnökként dolgozott tovább, jelenleg is ez a munkája.

A NATO-főtitkári pozíció idén üresedik meg, miután lejár Jens Stoltenberg mandátuma. A lehetséges utódok között több politikus neve is felmerült, többek között Ursula von der Leyenről, Kaja Kallas észt miniszterelnökről és Klaus Iohannis román elnökről is cikkezet a sajtó,- írta a The Guardian.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató