2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 391.99
USD : 366.17
Időjárás ikon23°15°

Az olasz rendőrök összeverték a palesztinbarát diákokat - az ellenzék a belügyminiszterhez fordult

Áll a bál az olaszoknál.

A palesztinbarát diákokat verő rendőrökről készült felvételek pénteken széles körű elítélést váltottak ki Olaszországban, az ellenzék pedig felszólította a belügyminisztert, hogy szólaljon fel a parlamentben az eset miatt.

A toszkánai Firenzében és Pisában a rendőrség megakadályozta a diákok felvonulását, és a közösségi médiában és a politikusok körében felháborodást váltottak ki azok a felvételek, amelyeken a rendőrök gumibotjukat erőteljesen használják az iskoláskorú tüntetők ellen Pisában.

A videókon látható volt, hogy a látszólag békésen tiltakozó diákok a sisakot és teljes rohamfelszerelést viselő rendfenntartók ütéseinek zápora alatt visszavonulnak.

"Így veritek a saját gyerekeiteket?" - hallatszik az egyik fiatal nő kiabálása.

A pisai rendőrség nem reagált idáig.



Elly Schlein, a balközép Demokrata Párt vezetője a Facebookon tett közzé egy videót az "elfogadhatatlan" jelenetekről, amelyeken "a diákok egy sikátorban rekedtek, a rendőrök megtámadták és megverték őket".

Azt mondta, hogy Giorgia Meloni jobboldali kormánya, amely 2022-ben lépett hivatalba az illegális bevándorlás visszaszorítását és a törvényes rend előmozdítását ígérve, "az elnyomás légkörét" teremtette meg az országban.

A kormány részéről nem érkezett azonnali kommentár a rendőrség magatartásával kapcsolatban.

Enzo Letizia, a rendőrszakszervezet ANFP vezetője szerint a diáktüntetésekbe gyakran "szakértő felbujtók" szivárogtak be, és addig nem szabad ítéletet mondani, amíg az incidenseket nem vizsgálják.

A pisai Russoli gimnázium tanárai - amely közel van ahhoz az utcához, ahol a felvonulás zajlott, és ahová az érintett diákok közül néhányan jártak - azt mondták, hogy "megdöbbentette" őket a tüntetőkkel - akiknek többsége kiskorú volt - szembeni bánásmód.

"Az osztályainkból származó fiúkat és lányokat reszketve és megdöbbenve találtuk... a veréstől, amit kaptak" - mondták a tanárok egy nyilatkozatban, követelve, hogy valakit vonjanak felelősségre a "szégyenletes napért".

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató