2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Itt az újabb vétó: Magyarország megakadályozta az EU vezetőinek azt a nyilatkozatát, amelyben támogatásukról biztosítják Ukrajnát

Annak ellenére, hogy már két éve tart a konfliktus, az Európai Unió még mindig nem egységes Ukrajna feltétlen támogatásának kérdésében – mutat rá a Politico.

A Politico szerint Magyarország blokkolta azt a nyilatkozatot, amely az egész EU „megingathatatlan” támogatását ígérte Ukrajnának. A nyilatkozatot eredetileg Charles Michel, az Európai Tanács elnökének hivatala készítette. Azonban péntek délután egy tájékoztató e-mailt kellett kiküldeniük egy változásról a tagállamoknak. 

A lap értesülése szerint a levél hangsúlyozta, hogy az uniós vezetők közötti „konszenzus hiányában” a nyilatkozatot Charles Michel, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola, az Európai Parlament vezetője nevében küldik csak el. 

Két a Politiconak nyilatkozó, és névtelenségüket kérő diplomata szerint Magyarország blokkolta a nyilatkozatot.

Az egyikük hozzátette, hogy egy semleges uniós országnak kétségei vannak a védelemmel kapcsolatban, különösen az Ukrajnának küldendő rakétákkal kapcsolatban, és kritizálta emellett az uniós intézmények hallgatását a Közel-Keleten kibontakozó konfliktussal kapcsolatban.

Blokkosodás

Az EU három katonailag semleges országa, Ausztria, Írország és Málta azonban elnöki nyilatkozatukban ígéretet tettek arra, hogy az EU „továbbra is erős és megingathatatlan politikai, katonai, pénzügyi, gazdasági, diplomáciai és humanitárius támogatást nyújt majd Ukrajnának.” Céljuk az, hogy segítsék Ukrajnát a védelemben, a területi integritás helyreállításában, a deportált gyermekek visszahozatalában, valamint a háború befejezésében.

Azon túl, hogy minden erejükkel támogatják majd Ukrajnát az EU-tagság felé vezető úton, az értintett uniós vezetők megígérték, hogy foglalkozni fognak az ország sürgős katonai és védelmi igényeivel, ideértve a lőszerek és rakéták további szállítását.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató