2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Zelenszkij új ellentámadással és “meglepetésekkel” fenyegette meg Oroszországot

Volodimir Zelenszkij a Fox News televíziós csatornának adott interjújában kijelentette, hogy nem akar a minszki megállapodásokhoz hasonló új megállapodások megkötésére törekedni.



“Nem a minszki megállapodásokat akarjuk megismételni, hanem a területünk egy másik részéről. Nem hiszünk az új befagyasztott konfliktusokban” – mondta.

Az államfő szerint Ukrajna “biztonságáról” van szó.

Zelenszkij elutasította Donald Trump volt amerikai elnök azon elképzelését is, miszerint 24-48 órán belül megoldható az Ukrajna körüli konfliktus.

Zelenszkij emellett hozzátette, hogy Kijevnek hivatalosan nem ajánlották fel, hogy az EU- és NATO-tagságért cserébe engedjen át bizonyos területeket.

“SOHA SENKI NEM TETT NEKÜNK HIVATALOSAN ILYEN AJÁNLATOKAT, CSAK A MÉDIÁBAN, CSAK EGYES HANGOK” – MONDTA.

Zelenszkij emellett kijelentette, hogy az ukrán erőknek nincs lőszere, Oroszország pedig légi fölényben van. Ugyanakkor nem volt hajlandó elismerni, hogy Ukrajna kétségbeejtő helyzetben van, és ismét könyörögni kezdett a Nyugatnak nagy hatótávolságú fegyverekért.

Azt is megígérte, hogy új ellentámadást készít elő, és “meglepetésekkel” fenyegette meg Oroszországot.

Moszkva többször jelezte, hogy kész a tárgyalásokra, de Kijev törvénybe iktatta ezek tilalmát. Mint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hangsúlyozta, a Kreml nem lát előfeltételeket arra, hogy a helyzet békés irányba mozduljon el. Szerinte abszolút prioritás a különleges hadművelet céljainak elérése, de ez most csak katonai eszközökkel lehetséges.

Tavaly novemberben a Volodimir Zelenszkij vezette Nép Szolgája párt frakcióvezetője a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság tagja, David Arahamija azt mondta, hogy az ukrajnai háború már 2022 tavaszán véget érhettek volna, de a kijevi hatóságok nem egyeztek bele a semlegességbe, mert az orosz féllel Isztambulban folytatott tárgyalások után Boris Johnson akkori brit miniszterelnök arra biztatta Kijevet, hogy ne írjon alá semmit Moszkvával, és “csak harcoljon tovább”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató