2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

200 milliárd forintos kokainszállítmányt kapcsoltak le egy brit kikötőben

Rekordméretű drogfogásról számolt be a brit rendőrség: Southampton kikötőjében egy teherhajón a Dél-Amerikából származó banánszállítmány 5,7 tonnányi kokaint rejtett. A drog utcai értékét 568 millió dollárra becsülte az esetről beszámoló CBS. Ez forintban bő 200 milliárdot jelent.

A szállítmány végső célja Hamburg lett volna, de az angol rendőrök szerint a drog egy része végül a brit feketepiacra került volna. A hatóságok becslése szerint a brit bűnszervezetek évi 5 milliárd dollár körüli összeget keresnek a drogkereskedelmen, így a mostani fogás nagyon komoly kiesést jelent nekik is, és egy időre a piacon elérhető kokain mennyiségének is.

A banánszállítmányokba rejtett ipari mennyiségű kokain nem új ötlet, az európai rekordnak számító kokainfogás tavaly nyáron (8 tonna, Rotterdam kikötőjében) ugyanígy volt álcázva. Pár hónappal korábban egy olaszországi kikötőben fogtak a rendőrök egy hasonlóképpen, banános ládákba rejtett 3 tonnás szállítmányt. Ezek a banán/kokain transzportok jellemzően Kolumbiából érkeznek, és eddig leginkább Hollandia, Spanyolország és Belgium kikötőiben kapták el őket, a brit fogás ezért a méretével mindenképpen újdonságnak számít.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató