2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Egy ukrán diplomata feleségét kapták el Záhonynál egy kisbusznyi csempészcigivel

„Hamis diplomatajelzéssel ellátott mikrobusszal szállította az adózatlan cigarettát az az ukrán férfi, akit a pénzügyőrök a záhonyi közúti határátkelőnél füleltek le. Az autó sofőrje utasának diplomata mentessége mögé akarta rejteni a költségvetés megkárosító súlyos jogsértést. Az elkövetőt a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették, tettéért akár nyolc évet is kaphat” – írja a NAV Facebook-oldala.

A magyar–ukrán határra diplomata jelzéssel érkező mikrobusz gyanús lett a pénzügyőröknek, ezért át akarták vizsgálni csempészcigaretta után kutatva. A sofőr és útitársa azt állították, nem szállítanak bejelenteni való árut – csakhogy a rakteret lepecsételő, diplomáciai mentességet igazoló, ukrán bélyegzővel ellátott papírcímkéről kiderült, hogy nem valódi.

Miután kinyitották a kisbuszt, a gyanú beigazolódott, 141 ezer doboznyi, zárjegy nélküli cigarettát találtak. A sofőrt, egy ukrán férfit, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki, és vették őrizetbe. Útitársa, egy magát diplomata-útlevéllel igazoló, ukrán állampolgárságú nő a diplomáciai mentesség miatt szabadon távozhatott. Mint kiderült, a nő férje diplomata, de közvetlen hozzátartozóként őt is megilleti a diplomáciai immunitás.

A pár a becslések szerint több mint negyedmilliárd forintnyi kárt okozott volna a költségvetésnek, ha a csempészárut nem fülelik le és foglalják le a pénzügyőrök.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató