2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Kitörhet a harmadik világháború: Fico összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot

„Mindent megteszek, hogy szlovák katonák ne harcoljanak Ukrajnában”

Robert Fico (Smer) kormányfő vasárnap este közzétett videóbejegyzésében közölte, hogy hétfőn reggelre összehívta a Nemzetbiztonsági Tanácsot, mivel olyan információkat kapott, amelyektől „kirázta a hideg”. Fico szerint Emmaneul Macron francia államfő vasárnapra „háborús tanácskozást” hívott össze Párizsba, amelynek témája az ukrán helyzet lesz, és amelyen minden uniós tagállam és NATO tagállam is részt fog venni. Kapaszkodjunk meg, a szlovák kormányfő a legrosszabbra számít.

Fico nem csak a Nemzetbiztonsági Tanácsot hívja össze, de mielőtt Párizsba utazik, a koalíciós partnereivel és a kabinettel is tárgyal.

 

„A [párizsi] tanácskozás oka világos. Az Ukrajnában folyó háború második évfordulója alkalmából a minap elmondtam, hogy a Nyugat stratégiája Ukrajnában kudarcot vallott. És feltettem a kérdést, hogy mi lesz a Nyugat válasza minderre? Eszerint a Nyugat vagy totálisan eszkalálja a feszültséget Ukrajna újabb, korlátlan katonai és pénzügyi támogatásával, annak ellenére, hogy tudja, hogy egy év múlva is ugyanez lesz a helyzet, vagy a Nyugat észszerű béketervet mutat be”

- mondta Fico. Majd rögtön hozzá is tette:

„Ne legyünk naívak, meggyőződésem hogy az előbbire kerül sor”

szögezte le.

„A holnap megtárgyalásra kerülő információk miatt borsódzik a hátam. Ezért is kell holnap reggel beszélnem az ország biztonsági, hírszerzési és politikai szolgálataival”

jelentette ki vészjóslóan.

„Egy dologban azonban biztos vagyok. Ha a kormányfői székembe kerül is, akkor is megakadályozom, hogy szlovák katonák vegyenek részt az ukrajnai háborúban”

- mondta.

 

(korkep.sk)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató