2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Az erdélyi magyarok több mint 60 százalékának van már magyar állampolgársága

Meghaladta a 60 százalékot a magyar állampolgársággal rendelkező felnőtt korú erdélyi magyarok aránya, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet az Eurotrans Alapítvány megrendelésére készítettek. A kutatás 2023. novemberében 1213 személy telefonos, illetve 2024. januárjában 882 válaszadó személyes lekérdezésével készült.

A 2022-es népszámlálási adatok alapján ez valamivel több mint 500 ezer erdélyi magyart jelent.

Az RMDSZ közleménye szerint az általuk megrendelt felmérés a romániai magyarok magyar állampolgárság kérdéséhez fűződő viszonyát és terveit, valamint a támogatási lehetőségek igénybevételének gyakoriságát és hajlandóságát mérte fel.

Állításuk szerint a kutatás válaszadóinak 61 százaléka igényelte a magyar állampolgárságot, 18 százalékuk még nem kérvényezte a honosítást, de tervezi ezt megtenni valamikor a jövőben, 19 százalékuk pedig egyáltalán nem szándékszik igényelni.

Azt is megjegyzik, hogy a kettős állampolgárságot nem igénylők aránya jelentősen csökkent a korábbi kutatási eredményekhez képest.

A felmérés szerint a nagyobb városokban élők, a fiatalok, illetve a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében kiemelkedő a magyar állampolgárság megléte.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató