2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon24°13°

Forradalmi hangulat Brüsszelben, lángokban áll a város

Utak eltorlaszolása, gumiabroncsok égetése, trágyával beszennyezett utcák és füstbomba. Brüsszelben elszabadult a pokol, a gazdák dühét pedig szó szerint mindenki érezheti, hiszen az utcára öntötték az állatok trágyalevét. A rendőrség még könnygázt és vízágyút is bevetett a megélhetésüket féltő farmerek ellen. Az extrém felfordulás időzítése azonban nem véletlen, hiszen akkora tört ki az igazi balhé, amikor az EU mezőgazdasági miniszterei találkoztak.

Mint ahogyan arról korábban portálunk is beszámolt, hatalmas a káosz Brüsszelben,  a gazdák mezőgazdasági gépeikkel a belga fővárosba vonultak, hogy tiltakozzanak a szerintük megélhetésüket veszélyeztető, az agrárszektort negatívan befolyásoló környezetvédelmi szabályozások ellen. A járműveikkel több közlekedési csomópontot is lezártak, az Európai Unió székhelyén teljesen megbénult a közlekedés, a videók tanúsága szerint lángokban állt a város.

Az Euronews azt írja, a tüntetésen belga, holland, francia és olasz gazdák is részt vettek, és 1000 traktorral foglalták el a Rue de la Loi-t, vagyis az Európai Unió fő intézményeinek otthont adó brüsszeli utcát és környékét.

Felfordulást a gazdák könnyen csinálnak hatalmas járműveikkel, de nincs hiány további ötletekből sem Eddig gumiabroncsot égettek, füstbombát dobáltak, trágyával szennyezték be az utcákat, szemeteseket gyújtottak fel. Továbbá játszi könnyedséggel törték át a rendőrség által felállított barikádot is. A tüntetők egy csoportja a kivezényelt rohamrendőrökkel is összecsapott. Egy trágyaszállító teherautóval összepiszkították az utcákat, miközben a farmerek szénát szórtak szét.

A rendőrök sisakkal és pajzzsal védekezve próbálták visszaszorítani a tüntetőket, könnygázt és vízágyút is bevetettek.

 

Olyan is előfordult, hogy a traktorok rendőrautókkal ütköztek. A zavargások miatt a környéken a buszokat elterelték, és sok uniós képviselő inkább be se ment dolgozni, a munkát otthonról végezték.

A beszámoló szerint a tüntetést szándékosan úgy időzítették, hogy az egybeessen a EU mezőgazdasági minisztereinek találkozójával. A gazdáknak az volt a céljuk, hogy akciójukkal felhívják a döntéshozók figyelmét a megélhetésüket veszélyeztető problémákra.

MADRIDBAN IS TILTAKOZTAK

Mindeközben Spanyolországban is zavargások voltak hétfőn: az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak hétfőn a spanyol gazdák, 180 fokos fordulatot követelve a közösségi agrárpolitikában. A három legnagyobb spanyol agrárszakszervezet az Asaja, a COAG és az UPA által meghirdetett megmozduláson a szervezők szerint mintegy 20 ezren gyűltek össze a fővárosban.

A tüntetők az agrárminisztérium épületétől dudálva, dobolva, követeléseiket hangosbemondón ismertetve haladtak a belvárost átszelő sugárúton a mintegy három és fél kilométerre található uniós képviselethez. Rendőrök biztosították az útvonalat, amelynek környékén a forgalmat lezárták és elterelték. Spanyolországban három hete zajlanak folyamatosan kisebb-nagyobb tiltakozóakciók.

A farmerek azért tiltakoznak, mert az agrárszektort érintő uniós környezetvédelmi szabályozások betartása egyre nagyobb költségekkel jár, ráadásul ezt az elszabaduló energiaárak és az infláció is tetézik.

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató