2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor: nem akarunk közös határt Oroszországgal

Több mint egy év után ismét egy asztalhoz ültek a V4-ek (Csehország, Lenegyelország, Szlovákia és Magyarország) kormányfői Prágában.

Bár Orbán Viktor derűs tanácskozást várt, az előzetes hangulat feszült volt, mivel a résztvevők által képviselt országok nem voltak azonos véleményen az orosz–ukrán háborúval és az Ukrajnának nyújtott támogatásokkal kapcsolatban. Orbánt egyébként kifütyülték Prágában a tanácskozásra érkezve, de szlovák kollégája, Robert Fico még nála is nagyobb nemtetszést váltott ki az összegyűlt tömegből.

A Deník.cz tudósítása szerint a kormányfők hasonló hangokat megütve nyilatkoztak a sajtónak a megbeszélés után: mindannyian egyetértettek, hogy Oroszország ukrajnai inváziója súlyosan megsérti a nemzetközi jogot, és hogy ebben a helyzetben Ukrajnának segítségre van szüksége.

Orbán Viktor úgy nyilatkozott:

Egyetértünk abban, hogy Oroszország Ukrajna elleni támadása súlyosan megsérti a nemzetközi jogot. Ukrajnát segíteni kell, ez a helyes hozzáállás.

Magyarország esetében van ráadásul egy sajátos szempont is, hogy

Magyarország nem akar közös határt Oroszországgal. Rossz emlékeink vannak arról az időszakról.

A miniszterelnök a hosszú idő után ismét összehívott V4-es találkozóval kapcsolatban azt mondta: „A V4 él, a V4 fontos, Magyarország készen áll a folytatásra”.

Petr Fiala cseh kormányfő azt emelte ki, hogy bár különbözőek az álláspontok az ukrajnai háború kapcsán, de örvendetes, hogy vannak olyan kérdések, amikben mindannyian egyetértenek.

„Egyetértünk abban, hogy Ukrajnának segítségre van szüksége, és ebbe mind a négy országot be kell vonni. Abban eltér a véleményünk, hogy ezt a segélyt milyen formában kell nyújtani”

– mondta a cseh miniszterelnök, utalva arra, hogy Lengyelország és Csehország a katonai segélyezésben is részt vesz, míg Magyarország és Szlovákia csak a humanitárius területre szorítkozik.

A cseh kormányfő arról is beszélt, hogy nem hisz abban az elképzelésben, hogy a békét el lehet érni olyan úton, ha engedünk az agresszornak.

Ezzel ellentétes hangot ütött meg Fico, aki bár konkrétan nem beszélt arról, hogy miként lehetne béke Ukrajnában, azt hangsúlyozta,

ha elhalkulnak a fegyverek, megindulhatnak a tárgyalások.

Arról nem beszélt, hogy szerinte a béke érdekében Ukrajnának le kell-e mondania a területeiről. A szlovák miniszterelnök kitért az EU tervezett bővítésére és Ukrajna esetleges tagságára. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy több EU-tagállam összességében kevesebb pénzt is jelent majd az országoknak, és ezt mindenképp mérlegelni kell, mielőtt döntés születik.

Végül Donald Tusk felidézte azt az időszakot, amikor a Szovjetunió a hatalma alá hajtotta Kelet-Európát, emlékeztetett a prágai tavaszra, és arra, hogy a lengyelek vér árán is szolidaritást vállaltak a magyarokkal az 1956-os forradalom idején.

A lengyel kormányfő szerint ezek az emlékek, barátságok és kapcsolatok formálták a mai V4-et.

Végül a szabadság, az emberi jogok és a jogállam fontosságát hangsúlyozta, mint alapvető európai értékeket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató