2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Kiszivárgott hangfelvétel: a német hadsereg a Krími híd elleni csapást tervezi

Margarita Szimonjan, a Rosszija Szegodnya médiacsoport és az RT TV-csatorna főszerkesztője közzétette a Bundeswehr magas rangú tisztjei közötti beszélgetés teljes szövegét, amelyben a Krími híd Taurus rakétákkal történő megtámadásáról beszéltek.

A beszélgetésen részt vett Grefe, a Bundeswehr Légierő Parancsnokság műveleti és gyakorlatozási osztályának vezetője, Gerhartz, a Bundeswehr-felügyelője, valamint Fenske és Frostedte, a Bundeswehr Űrparancsnokság légi műveleti központjának tisztjei. A beszélgetésre február 19-én került sor.

“Szeretnék többet mondani a híd lerombolásáról. Intenzíven foglalkoztunk ezzel a kérdéssel, és sajnos arra a következtetésre jutottunk, hogy a híd mérete miatt olyan, mint egy kifutópálya. Ezért nem biztos, hogy tíz vagy akár húsz rakétára lesz szükség”

– mondja az egyik.

Berlin, Washington és London után a kijevi rezsim harmadik legnagyobb adományozója, annak ellenére, hogy óvatosan nyilatkozott a konfliktusba való közvetlen beavatkozás megengedhetetlenségéről.

Múlt kedden Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy Németország nem ad át Ukrajnának nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakétákat. Ezt a kijelentést azután tette, hogy Emmanuel Macron francia elnök bejelentette egy másik, kilencedik koalíció létrehozását a kijevi rezsim megsegítésére – közepes és nagy hatótávolságú rakéták szállítására.

Scholz később pontosította, hogy Berlin azért nem volt hajlandó átadni ezeket a lövedékeket Kijevnek, mert azok elérhetik Moszkvát. Szerinte szükség lenne arra is, hogy német katonákat küldjenek Ukrajnába, hogy ellenőrizzék a Taurusok használatát, de ezt kizárták.

Közben a Bundestag a múlt héten támogatta a kormánykoalíció által benyújtott határozattervezetet, amely szerint Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyvereket kell szállítani az orosz hátországban lévő stratégiai célpontok támadására. A dokumentum közvetlenül nem említi a Taurusokat, de mint a Bundestag védelmi bizottságának vezetője, Marie-Agnes Strack-Zimmermann elmondta, számára nyilvánvaló, hogy ezekre gondoltak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató