2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Amerikai humanitárius akciót hajtottak végre Gázában

Az Egyesült Államok végrehajtotta az első humanitárius segélyakcióját Gázában: három katonai repülőgép több tízezer adagnyi élelmiszert juttatott ejtőernyővel a háború sújtotta övezetbe – adta hírül a bbc.com.

A közlések szerint az amerikai légierő három C-130 katonai szállítógépe 66 csomagot dobott le, benne mintegy 38 ezer adag élelmiszerrel.

Joe Biden amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy az amerikai hadsereg repülőgépekről fog élelmiszersegélyt ledobni az elkövetkező napokban a Gázai övezetben. Hangsúlyozta: Washington minden tőle telhetőt elkövet, hogy segítséget küldjön a palesztinok lakta térségbe.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője pénteken közölte, a légi úton segélyezésre azért van szükség, hogy biztonságosan eljuttathassák a humanitárius segítséget a rászorulóknak.

Csütörtökön Gázavárosban segélyosztás közben 115 ember halt meg, és több százan megsebesültek a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Az első amerikai légiakcióra azután került sor, hogy egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint küszöbön áll a hathetes gázai tűzszünetről szóló megállapodás aláírása. A Biden-kormányzat illetékese szombaton úgy fogalmazott: Izrael „többé-kevésbé elfogadta” a megállapodást.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató