2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Buziblog: Tíz év alatt 50 helyet zuhant Magyarország az "LMBTQ jogok terén"

A "queer turisták" biztonsága érdekében a német LMBTQ utazási magazin, a Spartacus minden évben összeállítja a Gay Travel Indexet, amely az összes ország LMBTQ helyzetéről nyújt információkat.



Vizsgálják például az "interszexuálisok jogait", vagy épp az átnevelő terápiák jogi helyzetét, de az index tartalmaz egy cenzúra kategóriát is, amely olyan törvényeket vesz figyelembe, mint a szivárványzászlók használatának vagy az LMBTQ tartalmú könyvek terjesztésének tilalma. Ezek mellett olyan általánosabb kategóriákban is mérnek, mint "a diszkriminációellenes törvények, a transzneműek jogai, az örökbefogadás és az azonos nemű párok együttélésének jogi elismerése".

Azon a listán, ahol az élen végzett országok 12 pontot hoztak össze, ott idén Magyarországnak -5 pontot sikerült elérnie.

Ezzel hazánk olyan országok csoportjában áll, mint El Salvador, Kazahsztán, Niger vagy Mozambik.

A buziblog szerint hiába közismertek az itthon "történt visszalépések" jogszabályi szinten, ezek nem egyszerre zajlanak, emiatt a társadalom nem feltétlenül érzi ezek súlyát. 

10 évvel ezelőtt, 2014-ben Magyarország még a 40. helyen állt ugyanezen az indexen, 2024-ben pedig a 93. helyen.

Azt írják, hogy a trend az időskálát vizsgálva akkor sem egyszerűen csak csökkenő, hanem egyenesen zuhanó – tíz év alatt világviszonylatban 50 helyet romlott az LMBTQ jogok helyzete Magyarországon.

Amit szintén érdemes kiemelni a friss indexből: 2024-re Magyarország minden szomszédjánál, tehát még Szerbiában és Ukrajnában is javult a helyzet, és mindannyian magasabb helyezést értek el a tavalyinál.

A Spartacus Gay Travel Index 2012-es közzététele óta először fordult elő, hogy öt ország végezzen holtversenyben az első helyen. Kanada, Málta, Új-Zéland, Portugália és Spanyolország egyaránt 12 pontot ért el a listán, őket követi a közös második helyen Ausztrália és Svájc 11 ponttal.

Az idei index nagy előrelépője Észtország volt, amely 2024 elején legalizálta az egyenlő házasságot, ezzel a 47. helyről a 32. helyre került. Szintén nagyot lépett előre Norvégia az átnevelő terápiák betiltásával, ezzel a rangsorban a 17. hely után idén a 8. helyen áll.

Hasonlóan nagyot javíthat a helyezésén a következő indexre Görögország, ahol 2024 februárjában a parlament megszavazta az azonos nemű párok házasságát. Ugyanerre készül Thaiföld is, és amennyiben ez megtörténik, azzal felzárkózhat Tajvanhoz, amely a 13. helyen áll a listán, ez egyébként az ázsiai országok között a legmagasabb helyezés.

A lista végén olyan országok zárják a sort, mint Oroszország és Nigéria (-17 pont), Uganda és Szomália (-18 pont), Jemen (-19 pont), valamint Szaúd-Arábia, Csecsenföld, Irán és Afganisztán (-21 pont).

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató