2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon22°13°

Erasmus: Megegyezhet a magyar kormány Brüsszellel

Különalku jöhet, és már csak néhány kérdésben kell megállapodni az Erasmus program ügyében az Európai Bizottságnak és a magyar kormánynak.

A magyarok Erasmusban, valamint a Horizont Európa programban való részvételét még 2022 végén függesztették fel amiatt, hogy a kormány és az Unió vezetése közt konfliktus alakult ki a magyar felsőoktatás helyzetével és az egyetemi modellváltással kapcsolatban. A kormány azóta létrehozott ezek pótlására két programot, de ezzel párhuzamosan igyekeztek megegyezni Brüsszellel a félbeszakadt programok újraindításáról is. 

Úgy fest, hogy azóta változott a helyzet, ugyanis a Népszava nemrég azt írta:

már csak néhány kérdésben kell dülőre jutni az Európai Bizottsággal ahhoz, hogy létrejöjjön egy különalku az Erasmus programmal kapcsolatban. 

A lap szerint e kérdések közül a legfontosabb azt tartalmazná, hogy milyen szempontok alapján válasszák ki a kuratóriumi tagokat az alapítványi egyetemeken. Az erről szóló megegyezés megkönnyítené a többi – például a kinevezés időtartamára vonatkozó – vitás pont lezárását.

Egy, a tárgyalásokra rálátó forrás szerint Bóka János EU-ügyi miniszter februári brüsszeli tárgyalásai  „konstruktívnak” bizonyultak, vagyis elképzelhető, hogy akkor sikerült elérni az előrelépést. A Népszava szerint az Európai Bizottság most arra vár, hogy a kormány további konkrét törvényjavaslatokkal álljon elő az összeférhetetlenség megszüntetésére.

Hozzátették: az uniós diákcsere programról azért is lehetne viszonylag hamar és a pénzügyi csomagról leválasztva, külön megállapodni, mert egy tiltás feloldásával járna, nem pedig befagyasztott források felszabadításával.

A megállapodás tétje az, hogy idén ősszel részt vehetnek-e a magyar diákok az Erasmus+ programban,  ehhez ugyanis záros határidőn belül meg kell állapodni.

Az egyetemek túlnyomó többsége eddig nem érezte meg az Erasmus felfüggesztését, mivel érvényben voltak a korábban megkötött hosszú távú szerződéseik az EU-val. I

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató