2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Horn Gábor: Hat százalékpontot vesztett a Fidesz a kegyelmi botrány miatt

Ellenzéki részről hibás és teljesen felesleges akció volt megszervezni a közös Kossuth téri tüntetést – véli a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

A fideszes rendszer erkölcstelensége, morális hiátusa mutatkozott meg abban, hogy Novák Katalin megkegyelmezett a pedofilbűnsegédnek, Kónya Endrének – mondta a Republikon Intézet alapítója a Népszavának adott videóinterjújában.

Horn Gábor kijelentette:

a biztos szavazói körben hat százalékpontos támogatottságzuhanás a Fidesznél nagyon súlyosnak számít.

Mindez azt mutatja, hogy a kegyelmi ügy a kormánypártok meghatározó szavazóbázisát is érintette. Ez nem összeomlás, de mindenképpen azt jelenti, hogy olyasmibe ütközött bele a Fidesz, amit nagyon nehéz kiheverni.

Horn Gábor szinte biztos benne, hogy a miniszterelnök nem tudott a Kónya Endrének adott kegyelemről.

A szakember szerint ha Orbán Viktor előre értesül erről az ügyről, akkor közbelép. Körmönfontabb politikai szereplőnek gondolja annál, mintsem hogy elkövessen egy ilyen hibát.

A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy véli, nem csupán látszat, hogy a kormányzat elkezdett a gyermekvédelemmel foglalkozni, egyúttal üdvözölte az intézményvezetők részére előírt kötelező pszichológiai vizsgálatot. Hangsúlyozta, a Fidesz nem veszítette el a meccset, de most jóval kiegyenlítettebb a belpolitikai helyzet, mint korábban.

Az ellenzék az első két hét alatt jól reagált, de a közös Kossuth téri tüntetést megszervezni hibás és teljesen felesleges akció volt. Horn Gábor felhívta arra is a figyelmet, hogy összességében – leszámítva a Mi Hazánk Mozgalom táborát – az ellenzéknek nagyjából ugyanannyi szavazója van, mint a Fidesznek. A kormánypárt morális válságba került, és az ellenzéken múlik, hogy napirenden tudja-e tartani a kegyelmi ügyet – vélekedett.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató