2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Szoboszlai szép gólt szerzett, a Liverpool kiütéssel verte a Sparta Prahát

Hiába voltak jó pillanatai a Sparta Prahának, az Európa-liga nyolcaddöntőjében jóval esélyesebbnek számító Liverpool remek helyzetkihasználással lényegében már az első félidőben eldöntötte a párharcot. Az angol együttes végül 5–1-re nyert Prágában, ami pedig kiemelten fontos számunkra, az az, hogy a sérüléséből fokozatos terhelés mellett visszatérő Szoboszlai Dominik szerezte az ötödik vendéggólt.

Túlzás lenne, hogy a Liverpool öldöklő rohamokkal kezdte a mérkőzést, de az tény, hogy az első tíz percet mezőnyben megnyomta, szinte labdához sem engedve a cseheket. A mezőnyfölény hamar góllá érett, Asger Sörensen hibájából Alexis Mac Allister harcolt ki egy tizenegyest, majd higgadtan értékesítette is azt (0–1).

Jürgen Klopp némileg felforgatott kezdőt küldött a pályára Prágában, a védelemben Joe Gomezzel és Jarell Quansah-val, a középpályán Endo Vataruval és Harvey Elliottal. Igaz, a még mindig maródi alapemberek garmadája alaposan megkötötte a német menedzser kezét. Jó hír azonban, hogy a hétvégén egy hónapos kényszerpihenő után visszatérő Szoboszlai Dominik, valamint az edzéseket ezen a héten újrakezdő Mohamed Szalah is le tudott ülni a vendégek kispadjára.

Talán az összeállításnak, talán a hétvégi Manchester City elleni bajnoki aranycsatának is betudható, de előnye tudatában visszább vett a Liverpool. Olyannyira, hogy a hazaiak Lukas Haraslin révén negyedóra elteltével kis híján egyenlítettek is. Caoimhin Kelleher bravúrral védett, majd a kipattanónál Gomez volt észnél és tisztázott a kapu torkából. A Sparta feltámadása azonban kérészéletűnek bizonyult, mielőtt kijelenthettük volna, hogy kiegyenlítődött a meccs, Darwin Núnez egy jól eltalált lövéssel megduplázta a vendégfórt, egyúttal alaposan visszavetette a házigazdák lendületét (0–2).

A szünet előtt tíz perccel ismét rákapcsoltak a prágaiak, megint Haraslín lövését védte bravúrral Kelleher, majd a kipattanónál szerencséje volt az ír kapusnak, Veljko Birmancsevics ugyanis tíz méterről kapu mellé lőtt a védtelenül maradt bal alsó sarok helyett. A 40. percben ismét Haraslín veszélyeztetett, ám hiába cselezte ki a kapust, les miatt akkor sem ért volna a gól, ha belövi a ziccert – és még csak be sem lőtte. Gólt azonban ezúttal is a Liverpool szerzett, Núnez egy pattanás után 14 méterről klasszis mozdulattal talált a kapuba (0–3). A játék képe alapján hiába lett volna megérdemeltebb egy 2–1-es vendégvezetés, félidőre lényegében eldőlt a meccs és vele együtt a párharc is.

Fordulás után csak-csak összejött a szépítés, igaz, ezt sem cseh játékos hozta össze: a 44 másodperccel korábban beállt Conor Bradley bombázott hét méterről a saját kapujába Birmancsevics centerezése után (1–3). A Mersey-partiaknál csőstül jött a baj: hosszabb ápolás után ezúttal Konatét kellett lecserélni. Jó jel, hogy a francia bekk legalább saját lábán hagyhatta el a pályát. Előbbi helyére Virgil van Dijk szállt be. Nem sokkal később pedig Szoboszlai Dominik is érkezett – a magyar válogatott csapatkapitánya Núnezt váltotta. 

A hazai drukkerek azonban ezúttal sem élhették bele magukat túlzottan kedvenceik feltámadásába, az 53. percben Elliott passza után Luis Díaz megpattanó lövése vágódott a jobbra dőlő kapus mozgásával ellentétes irányba (1–4).

A hajrában Szoboszlainak is adódott egy nagy helyzete, ám hiába vette át jól a labdát a tizenhatoson belül, majd egy csellel játszotta is tisztára magát, tizennégy méterről a kapus kezei közé lőtt. Ha a gól nem is, a gólpassz összejöhetett volna a 23 éves magyarnak, ám hiába lőtt a kapuba az ugyancsak csereként beállt Szalah az átadása után – Gakpo helyezkedése miatt hosszas videózást követően alighanem technikai lesre hivatkozva – visszavonták a találatot. Maradjunk annyiban, a visszajátszást látva, több mint szörösszívű, igencsak szubjektiv döntés született...

Szoboszlai azonban csak nem hagyta annyiban a dolgot és a 94. percben Elliott indításával a tizenhatos előterében jobbra húzva jobbal a kapu közepébe lőtt – ezzel kialakítva az 5–1-esvégeredményt és ténylegesen eldöntve a párharcot már a visszavágó előtt.

Azt a mérkőzést jövő csütörtökön – magyar idő szerint – 21 órai kezdettel rendezik az Anfield Roadon.

LABDARÚGÁS
EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Sparta Praha–Liverpool FC 1–5 (Bradley 46. – öngól, ill. Mac Allister 6. – 11-esből, Núnez 25., 45+3., Díaz 53., Szoboszlai 90+4.)

 

(Index)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató