2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Lettország megkezdte a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező oroszok kiutasítását

Lettország kiutasít hat olyan orosz állampolgárt, akiknek nincs érvényes tartózkodási engedélyük - közölte a rigai bevándorlási hivatal vezetője pénteken.

Maira Roze a lett televízióban elmondta: két orosz állampolgár már el is hagyta Lettországot, a másik négynek 30 napon belül kell távoznia. Ez az első alkalom, hogy Lettország kiutasít orosz állampolgárokat a bevándorlási törvény 2022 őszén - Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt - elfogadott módosítása alapján, amely szigorította az orosz állampolgárok tartózkodási engedélyére vonatkozó szabályokat.

A rendelkezés értelmében, ha valaki orosz útlevéllel akar Lettországban élni, akkor határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kell kérnie, amelynek feltétele - bizonyos kivételektől eltekintve - a mindennapi élethez szükséges lett nyelvismeret bizonyítása.

A hatóságok szerint a szigorítás mintegy ezer embert érinthet, de több mint egyötödük már továbbutazott másik uniós tagállamba. Csaknem két tucat további érintettnek még igazolnia kell azokat a családi okokat, amelyek lehetővé teszik további tartózkodásukat. A többiek esetében a határőrség ellenőrzi, hogy a bejelentett lakcímükön tartózkodnak-e, és indokolt esetben elrendelhetik kiutasításukat - mondta Roze.

Az Oroszországgal határos balti országban az orosz kisebbség az 1,9 milliós népesség közel negyedét teszi ki. Többségében a szovjet korszakban bevándorolt emberekről és leszármazottaikról van szó. Sokan közülük - főleg az idősebbek - nem lett állampolgárok, hanem hontalanok, míg mások orosz útlevéllel rendelkeznek.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató