2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Görögországban Molotov-koktéllal dobálták a rendőröket az antifák

Pénteken magánegyetemek ellen tüntető görög szélsőbaloldali diákok csaptak össze rendőrökkel Athénban.

Magánegyetemek ellen tüntető görög diákok csaptak össze pénteken a biztonsági erőkkel Athénban, a hatóságok könnygázzal oszlatták a tömeget, amelyből Molotov-koktélok is repültek a rendvédelmi szervek felé – adta hírül az MTI.

A görög parlament a magán-felsőoktatási intézmények engedélyezéséről szavazott aznap. A kérdés hetek óta a görög belpolitikai élet kiemelt témája, hiszen az ország alkotmánya eddig tiltotta az oktatásban a magánintézményeket. A változtatás bírálói attól tartanak, hogy a jövőben a felsőoktatás már csak az elit számára lesz hozzáférhető, és az állami egyetemeket elhanyagolják.

Az antifákon és a diákokon kívül tanárok és különböző szakszervezetek tagjai is utcára vonultak délután.

A TÖMEG EGYES TAGJAI FELFORDULÁST OKOZTAK, ÉS MOLOTOV-KOKTÉLOKAT DOBÁLTAK A RENDVÉDELMI SZERVEK FELÉ A PARLAMENT ÉPÜLETE ELŐTT.

Időközben a görög törvényhozásban heves vita zajlott. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök elmondta, hogy jelenleg 40 ezer görög diák tanul külföldön.

Az utóbbi években számos görög diák választott külföldi tanulmányokat, mert úgy vélték, ott magasabb színvonalú oktatáshoz juthatnak. A fiatalok gyakran a tanulmányaik helyén telepedtek le, ami miatt a későbbiekben hiányoztak a görög munkaerőpiacról.

Kiriákosz Micotákisz hangsúlyozta, hogy az állami felsőoktatási intézmények nem fognak háttérbe szorulni. Mint mondta, középtávon egymilliárd eurót akarnak befektetni az ország egyetemeibe.

Az ellenzék vitatja ezt, szerintük a kormány egyfajta „bevásárlóközpont-oktatást” tervez, amelyben azok jutnak előnyhöz, akik megfelelő pénzügyi hátérrel rendelkeznek.

A magánegyetemek engedélyeztetését végül 159–129 arányban elfogadta a görög parlament.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató