2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Kaczynski: A lengyel ellenzék komoly tüntetésre készül Varsóban

A lengyel ellenzék komoly tiltakozásra készül Varsóban – mondta Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője.

„Nagy felvonulást terveztünk Varsóban május 18-ra” – mondta.

Kaczyński kifejtette, hogy a rendezvény célja az lesz, hogy a parlamenti többséget az Európai Unió éghajlatvédelmi terveinek (az úgynevezett Green Deal) elutasításáról és az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importjára vonatkozó embargóról szóló határozat elfogadására kényszerítsék.

A politikus hangsúlyozta, hogy a felvonulásra akkor is sor kerül, ha a határozat elfogadásának időpontjáig megtörténik.

A tiltakozó gazdák képviselői és az ország miniszterelnöke, Donald Tusk közötti találkozó szombaton ért véget Varsóban. A találkozó végén közölték, hogy nem kaptak konkrét javaslatokat, és folytatják tiltakozásukat.

A lengyel gazdák február 9. óta országszerte tüntetéseket tartanak. Elállták az utakat, illetve az ukrán határon lévő ellenőrzőpontok bejáratait, és több alkalommal ukrán teherautókról és vasúti kocsikról dobtak ki gabonát. A múlt héten a mezőgazdasági dolgozók szakszervezetei által szervezett "Varsóba menetelésre" került sor.

A tüntetők fő követelései közé tartozik az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalának leállítása az országba, valamint az Európai Unió azon környezetvédelmi terveinek elutasítása, amelyek szerint 2050-re a légkörbe történő kibocsátás nullára csökkenne.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató