2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Bordeaux: a francia gazdák tiltakoznak a borászat hanyatlása ellen

A franciaországi Bordeaux-ban a gazdák hétfőn tiltakoztak a mezőgazdaság és a borászat hanyatlása ellen, amelyet szerintük a hatóságok támogatásának hiánya okoz - közölte a Coordination rurale szakszervezet.

A szakszervezet vezetője, Véronique Le Flocque szerint, akinek videóüzenetét az X közösségi hálózaton tették közzé, a gazdák akkor tiltakoztak, amikor az Új-Aquitania-i regionális tanácsosok üléseztek Bordeaux-ban.

"Több száz agrár szakszervezet és független gazdálkodó várakozik rájuk kora reggel óta. Az elmúlt 20 évben minden negyedik Új-Aquitania-i gazdaság bezárt, az állatállomány több százezer fővel csökkent, a borászat eltűnőben van. Követeljük a gazdák támogatását"

- jelentette ki az aktivista.

A France Bleu rádióállomás szerint a régió minden részéből érkeznek gazdák küldöttségei Bordeaux-ba, és ez dugókat okoz a város megközelítési útvonalain. Arra számítanak, hogy a regionális képviselők fogadják őket.

A szakszervezet tüntetést szervez a regionális tanács épülete előtt "60 000 gazdaság megmentéséért". A tiltakozásban több száz gazda és mintegy 60 traktor vesz részt. Az éjszaka folyamán kitépett szőlőtőkéket és trágyát halmoztak fel az épület bejáratánál. Reggel felé a tüntetők gumiabroncsokat és szalmát is leraktak a kerítés mellé, és megpróbálták felgyújtani őket.

A rendőrség különleges tüntetéselhárító osztaga (CRS) közbelépett, és könnygázt vetettek be.

Franciaországban a gazdatüntetések az elmúlt hetekben egyre nagyobb lendületet kaptak. A tüntetők kulcsfontosságú autópályákat zártak le, traktorokkal, szénakazlakkal és trágyakupacokkal akadályozva a forgalmat. A gazdák trágyával és hulladékkal dobálták meg a prefektúrákat és a közigazgatási épületeket. Tevékenységük fontosságának elismerését követelték, és elítélték a kormány agrárpolitikáját, amely szerintük versenyképtelenné teszi őket. A gazdák különösen a mezőgazdasági termékek behozatala, az öntözővíz-felhasználás korlátozása, a gázolaj drágulása, valamint a korlátozó környezetvédelmi intézkedések és a termelésre nehezedő növekvő pénzügyi terhek ellen emeltek szót.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató