2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Kulabá üzent a pápának: Soha nem fogunk más zászlót kitűzni, mint az ország kék és sárga színeit

Zelenszkij és Kuleba is Ferenc pápának üzent.

Soha nem fogunk más zászlót kitűzni, mint az ország kék és sárga színeit

– így reagált Dmitro Kuleba, mintha a pápa valamiféle feltétel nélküli megadásról beszélt volna.

A katolikus egyházfő egy svájci tévének adott interjúban ugyanis ezt mondta: „A tárgyalni szó bátor szó. Amikor látjuk, hogy vereséget szenvedünk, a dolgok nem mennek jól, bátornak kell lenni tárgyalni. Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal."

A „fehér zászló” kifejezésre ráakaszkodva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is megszólalt és megmagyarázta, mi az az egyház. Videóüzenetében nem hivatkozott konkrétan a pápára, de a fronton szolgáló ukrán lelkészek munkáját méltatva, vagyis közvetve így üzent:

„A fronton vannak, védik az életet és az emberiséget, imával, beszélgetéssel és tettekkel támogatnak.

Ez az egyház. Együtt van az emberekkel, nem pedig két és fél ezer kilométerre. Nem próbál meg közvetíteni valaki között, aki élni akar, és valaki között, aki el akar pusztítani."

A Vatikán szóvivője később, a biztonság kedvéért újra elmagyarázta Ferenc pápa szavait, hogy véletlenül se lehessen félreérteni: elismételte, hogy az egyházfő a harcok tárgyalásos úton történő leállításáról beszélt, nem pedig feltétel nélküli megadásról.

 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató