2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Portugália választott: nyert a jobboldal

A jobbközép Demokratikus Szövetség szerezte meg a legtöbb szavazatot az előrehozott választásokon Portugáliában. Az eredmény rendkívül szoros volt, az abszolút többséget egy párt sem biztosította.

A jobbközép Demokratikus Szövetség nyerte meg az előrehozott választásokat Portugáliában.

A portugál nép megszólalt. Más kormányt akarnak, más politikát, megújult pártokat és párbeszédet a vezetőik között... És mi ezt vagyunk hajlandóak felajánlani

− idézte Luis Montenegro, a Demokratikus Szövetség vezetője szavait a Politico hírportál.

Az eredmény rendkívül szoros volt, az AD és konzervatív szövetségesei összesen legalább 79 mandátumot szereztek, míg a Szocialista Párt 77 mandátumot. Pedro Nuno Santos, a szocialisták vezetője elismerte pártja vereségét.

A jobboldali Chega párt megerősödve, harmadik erőként került ki a választásból, legalább 48 képviselőjük lehet a 230 tagú portugál parlamentben – írja a Reuters hírügynökség.

Ennek ellenére kétséges, hogy lesz-e jobboldali kormánya Európa legbaloldalibb országának, Montenegro ugyanis előzetesen kizárt bármilyen koalíciós megállapodást a Chegával.

Bár a részvételi adatok csak a külföldi szavazatok összeszámlálása után válnak véglegessé, jelenleg úgy tűnik, az elmúlt évtizedek egyik legmagasabbja lehet.

Mint arról beszámoltunk, Antonio Costa baloldali kormányának azután kellett lemondania, hogy korrupció gyanúja miatt a hatóságok őrizetbe vették kabinetfőnökét, és házkutatást tartottak több közintézményben.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató