2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot a magyar uniós pénzek feloldása miatt

Egészen különös folyamat vette kezdetét hétfőn este Brüsszelben – erről a Politico cikkéből értesülhetett a nyilvánosság. Az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottsága ugyanis zárt ajtók mögött úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot (EB).

A brüsszeli politikában kifejezetten befolyásos lap nem fukarkodik a jelzőkkel a fejlemény kapcsán: azt egyenesen történelmi lépésnek értékelte.

Az egész ügy mögött Magyarország áll, pontosabban az, hogy az EB hosszú évek parttalan vitája után mégis feloldotta a Magyarországnak járó  uniós pénzek egy részét, egészen pontosan eddig 12,2 milliárd eurót. További nagyjából 20 milliárd euró sorsa még így is bizonytalan, de az EP a 12,2 milliárd eurós kifagyasztást is szíve szerint visszacsinálná.

Még pedig azért, mert szerinte a Bizottság megalapozatlanul szabadított fel kohéziós forrásokat Magyarországnak.

Ezt olyannyira komoly gondolják, hogy hétfő este az EP jogi bizottsága úgy határozott, beperli az EU végrehajtó hatalmát, vagyis az EB-t, mert a Magyarország szempontjából kedvező döntéssel megsértette az adófizetők pénzének védelmére vonatkozó kötelezettségét. Ráadásul a lépést majdnem egyhangúan támogatták a testületben: 16 képviselő szavazott igennel a kereset mellett, amelynek mindössze egy ellenzője volt.

Olyan politikusok álltak a kezdeményezés élére, akik egyértelműen bűnösként tekintenek a jelenlegi magyar kormányra. Ilyen például a zöld Daniel Freund is. Miután nyáron éppen EP választások lesznek, a magyar-kérdés pedig kampánytéma a liberális oldalon, ezért a kialakult helyzet könnyen értelmezhető úgy is, hogy a politikai vetélkedés egyik újabb fejezete.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató