2024. május 04. - Flórián, Mónika
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Sulyok Tamás hivatalosan is kitűzte az EP- és önkormányzati választást

Hivatalosan is kitűzte a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választást Sulyok Tamás köztársasági elnök – a Sándor-palota közleménye kedd délután jelent meg. Idén először lesz egy napon a két választás, június 9-én. 89 napja maradt a pártoknak és a jelölteknek a felkészülésre.

A választás kitűzése pusztán formalitás, hiszen az időpontot már tavaly május óta tudjuk. Az uniós nagykövetek akkor döntöttek arról, hogy a tagállamokban június 6. és 9. között kell megtartani a 2024-es EP-választásokat. Mivel Magyarországon a választási törvény szerint csak vasárnap lehet választás, ezt kizárólag június 9-ére tűzhette ki a köztársasági elnök.

Aznap nem csak a magyar EP-képviselőkről döntünk. Idén először egy napon tartják az EP- és az önkormányzati választásokat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleménye szerint a jelölő szervezetek a választás kitűzésének napjától, azaz kedd délutántól kérhetik nyilvántartásba vételüket a területi és a fővárosi választási bizottságoknál, valamint a Nemzeti Választási Bizottságnál.

A hivatalos kampányidőszak április 20-án, a szavazás napja előtti ötvenedik napon indul.

Az utolsó ötven napban a jelöltek és szervezeteik teleplakátolhatják az országot, bizonyos keretek között ingyen hirdethetnek a médiában, és könnyebben lehet választási gyűléseket is szervezni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató