2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Athén polgármestere adta össze az első görög leszbikus párok egyikét

Az első görög leszbikus párok egyikeként március 7-én este Danái Delijeórji és Alexía Bezíki is összeházasodhatott, miután a görög parlament februárban elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé tette az azonos nemű párok számára a házasságot - írja a buziblog.



Delijeórji 2022-ben kérte meg Bezíki kezét, amikor a házasság számukra még tilos volt. Múlt hónapban Bezíki gyermeket szült, de a törvény szerint Delijeórjit akkor nem ismerték el gyámként.

A párt Athén polgármestere, Hárisz Dúkasz adta össze egy csendes szertartás keretében, amelyen több tucatnyi barát és rokon vett részt. A teremben tapsviharban tört ki, amikor a pár elmondta fogadalmát és megölelték egymást. „Gratulálunk az országnak” – mondta a pár a ceremónia után.

A történelmi jelentőségű szavazás, amely az örökbefogadást is engedélyezi, a helyi LMBTQ közösség évtizedes kampánya után valósulhatott meg, ráadásul egy jobboldali kormány támogatásával. A törvényt erősen ellenezte az ortodox egyház, amely a homoszexualitást bűnnek tartja, az első meleg esküvőt pedig a múlt héten rendőri felügyelet mellett tartották, miután a pár fenyegetéseket kapott - írja a lap.

„Kötelességünk biztosítani, hogy Athén minden polgárának joga és szabadsága legyen ahhoz, hogy úgy éljen és szeressen, ahogyan akar” – mondta a Reutersnek az athéni polgármester a március 7-i ünnepség után.

Bezíki és Delijeórji értelemszerűen nagyon boldogok voltak az esküvő miatt. Delijeórji azt is elmondta, hogy a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságon elért görög meglepetésgyőzelem óta nem érezte magát ilyen jól.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató