2024. április 30. - Katalin, Kitti
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

„London a zsidók tiltott övezetévé vált” – figyelmeztet a brit kormány egyik különleges tanácsadója a Telegraph címlapján

Szombaton ismét csaknem 200 ezren vonultak fel London utcáin, hogy tűzszünetet követeljenek Gázában. A főváros központjában található Hyde Park Cornerből indulva a demonstrálók a „Palesztinai Szolidaritási Kampány” csoport felhívására reagáltak. A menetben és a palesztin zászlók tengere alatt néhányan a „Szabad, szabad Palesztina” szlogent énekelték, és elítélték az izraeli csapások által okozott több mint 30 000 halálos áldozatot (Ezt a számot a Hamász iszlamista mozgalom hatóságai közölték).



Palesztinbarát tüntetés, amely a hatóságokat is nyugtalanítja és aggasztja. Október 7. óta minden hétvégén több ezer ember vonul Palesztina mellett. Míg egyesek a véleménynyilvánítás szabadságát hangsúlyozzák, mások viszont elítélik  a zsidó közösséggel szemben ellenséges környezetet.

No-go zónák Londonban?

A brit kormány szélsőségesség elleni küzdelemmel foglalkozó tanácsadója, Robin Simcox szerint az Egyesült Királyságban az antiszemitizmus egyre erősödik, ezért a brit főváros hétvégenként "no-go zónává" vált. Szerinte a zsidó vallású emberek az antiszemita cselekményektől való félelem miatt kerülnék a hétvégén a brit főváros központját.

Több mint 4000 antiszemita cselekményt regisztráltak 2023-ban

Ezt az elképzelést a kormányzó konzervatív többség egy része, például Paul Scully parlamenti képviselő is osztja. "Minden tüntetésen vannak zavaró elemek, különösen mostanában. Néhányan kényelmetlenül érzik magukat, de mi nem beszélünk ilyesmiről. Ha továbbra is azt mondjuk, hogy minden rózsás, akkor nem fogunk haladni" - állítja.

2023-ban több mint 4000 antiszemita cselekményt követtek el az Egyesült Királyságban, ami 147%-os növekedést jelent 2022-hez képest.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató