2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

Macron: nem hiszem, hogy Trump lesz az Egyesült Államok elnöke

Emmanuel Macron francia elnök kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump képes lesz-e újabb mandátumot biztosítani a Fehér Házban, amikor arról kérdezték, ki közvetíthetne az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokon.

Macron a France 2 és a TF1 televíziós csatornáknak adott interjújában Moszkvát “ellenfélnek” nevezte, de tartózkodott attól, hogy “ellenségnek” nyilvánítsa. Ismét visszautasította, hogy kizárja a NATO ukrajnai bevetéseit, és megismételte, hogy Párizs kész meghozni minden “szükséges döntést, hogy megakadályozza Oroszország győzelmét” – és megjegyezte, hogy jelenleg nem lát lehetőséget a Kremllel a tárgyalásokra.

“Abszolút készen állok a tárgyalásokra bármikor, de ehhez szükségünk van valakire, aki őszinte és békeorientált” – mondta Macron, hozzátéve, hogy reméli, hogy egy nap eljön az idő, hogy tárgyalni lehessen egy orosz elnökkel, bárki legyen is az.

Megjegyezve, hogy vonakodik közvetlen kommunikációt folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, az interjúalanyok feltették a kérdést, hogy az Egyesült Államok esetleg közvetíthetne-e ilyen tárgyalásokon, különösen, ha Donald Trumpot újraválasztják.

“Amennyire tájékozott vagyok, nem hiszem, hogy Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke”

– állította a francia vezető.

Macron ugyanakkor azt mondta, hogy “semmi személyes” nem áll a döntése mögött, hogy tartózkodik Putyinnal való párbeszédtől.

“Kétségtelen, hogy én vagyok az az államfő, aki többet szokott vele beszélni, mint bárki más”.
Macron még januárban azt mondta, hogy bárki is nyerjen az amerikai választásokon, ő tárgyalni fog vele, azt állítva, hogy “mindig is ugyanaz volt a filozófiám, elfogadom azokat a vezetőket, akiket az emberek adnak nekem”.

Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump volt elnök novemberben visszavágóra készül, a legutóbbi felmérések szerint Trump két és kilenc százalékpont közötti különbséggel vezet hivatalban lévő riválisa előtt.

„Ma, ha békét akarunk Ukrajnában, nem szabad gyengének lennünk, ezért tisztán kell látnunk a helyzetet, és határozottan, akarattal és bátran ki kell mondanunk, hogy készek vagyunk minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználni a célunk elérése érdekében, vagyis azért, hogy Oroszország ne győzzön” – fogalmazott a francia elnök.

„Gondolja, hogy a lengyelek, a litvánok, az észtek, a románok és a bolgárok egy másodpercig is békében maradhatnának orosz győzelem esetén Ukrajnában?” – tette hozzá Emmanuel Macron, és kijelentette:

„ha Oroszország megnyeri ezt a háborút, Európa hitelessége nullára csökken”.

Trump azt ígérte, hogy “24 órán belül” véget vet az ukrajnai konfliktusnak, ha visszaszavazzák hivatalába, anélkül, hogy pontosította volna, hogyan lehetne elérni a békét. Eközben Oroszországban a hétvégén tartják az elnökválasztást, amelyen Vlagyimir Putyin három riválissal néz szembe.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató