2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Ragaszkodik a német kormány a kábítószer legalizálásához

Április elsején a német szövetségi koalíciós kormány tervei szerint a cannabis nevű kábítószert korlátozott mértékben legalizálják a felnőttek számára.

Személyes használatra legfeljebb 25 gramm cannabis birtoklása lesz megengedett. Három élő cannabis növény tartása legális lenne a saját otthonban, és legfeljebb 50 gramm cannabis személyes használatra. A törvény életbe lépését azonban még megakadályozhatják a kereszténydemokraták.

Németországban nemsokára legalizálhatják a kannabiszt, Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter azonban most amiatt aggódik, hogy elhalasztják az intézkedés bevezetését.

Minden, a szociáldemokraták és a zöldpártiak által együtt kormányzott tartománynak tudnia kell, hogy a törvény jövő pénteken meghal, ha összehívják az egyeztetőbizottságot. A kereszténydemokraták által vezetett tartományok mindent megtennének ezért – írja a közösségi oldalán Lauterbach. 

A törvényjavaslat március 22-én szerepel a szövetségi tartományok kamarájának (Bundesrat) napirendjén, de a Bundesrat a parlamenttel együtt az egyeztetőbizottsághoz fordulhat, és ezzel megakadályozhatja a törvény életbe lépését.

A törvény hatálybalépésekor el kell engedni az olyan bűncselekményekért már kiszabott börtönbüntetéseket vagy pénzbírságokat, amelyek a jövőben már nem lesznek büntethetők a törvény értelmében, vagy törölni kell a szövetségi központi bűnügyi nyilvántartásba bejegyzett ítéleteket.

Várhatóan több ezer összetett esetet kell majd egyenként felülvizsgálni – a szövetségi egészségügyi minisztérium országosan legfeljebb 7500-ra becsüli a számot, míg a szövetségi tartományok ennél jóval magasabb számokat feltételeznek. Attól tartanak, hogy az igazságszolgáltatás túlterhelt lesz, ha ezt rövid időn belül a tényleges munkája mellett kell elvégeznie – írja a Der Spiegel német lap.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató