2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Ők állnak Magyar Péter zászlóbontása mögött

Magyar Péter újdonsült ellenzéki pártalapítót elsősorban az édesanyja - az Országos Bíróság Hivatal helyettes vezetője, az öccse, a korábban Kálmán Olgával dolgozó, baloldali médiamunkás, és sportoló barátnője segítik - saját bevallása alapján. A nagypapa olyan jól feküdt a kommunistáknál, hogy még saját műsort is vezethetett és előbb a legfelsőbb bíróság bírója, majd vezető lett az Igazságügyi Minisztériumban. Ez lenne a „konzervatív családi közeg”? Magyar üzletemberek támogatásáról is beszélt, csak a legfontosabbat nem árulta el: kik fizették a számlát? Ezekre keresi a választ legfrissebb cikkében a Tűzfalcsoport.

Magyar Péter március 15-ére relatíve nagyszabású rendezvényt szervezett az Andrássy útra, ahol bejelentette, hogy politikai pályára lép. A régi ellenzéknél lényegesen nagyobb tömeget mozgatott meg, ennek következtében a kérdés magától adódik: mennyibe kerülhetett a dolog, és ami ennél is fontosabb, mégis kik segíthették Magyart?

A Tények szerint a rendezvény akár 150-200 millióba is kerülhetett, Magyar Péter bevallása alapján azonban csak 20-30 millióba.

Elmondása szerint a rendezvény biztosítását, a kivetítőt, a hangosítást részben adományokból és részben a saját pénzéből fizette.

A március 15-i demonstráció után egyenesen a Partizánba ment, ahol Gulyás Márton baloldali aktivistának azt nyilatkozta, hogy az édesanyja, az öccse és a barátnője segítették leginkább a rendezvény megszervezését, emellett pedig vállalkozók is támogatták, akiknek a nevét egyik nyilatkozatában sem volt hajlandó elárulni. 

Magyar Péter édesanyja, Dr. Erőss Mónika, aki jelenleg az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökhelyettese. Erőss Mónika korábban a Kúria főtitkára volt. A bíró munkája során a függetlenséget, a pártatlanságot kell képviselnie, mégis most, mint kiderült, fia pártalapítását megelőző, első pártrendezvényében aktív segítséget nyújtott.

1988-ig a legfelsőbb bírósági bírák kinevezése a Kommunista Párt Politikai Bizottsága hatásköri listáján szerepelt, így a legfőbb bírói testületbe kizárólag azok kerülhettek bírói beosztásba, akik élvezték Kádár János, Apró Antal, Nemes Dezső és a többi hazaáruló támogatását.

Magyar Péter édesanyja, a 2021 áprilisában elhunyt Erőss Pálnak a lánya. Erőss Pál a Legfelsőbb Bíróság bírója volt, továbbá az Igazságügyi Minisztérium egykori munkatársa és a kommunizmus alatt a Magyar Televízión futó Jogi Esetek című, igen népszerű műsor szakértője. 

Az Index nekrológja szerint „Jogerőss Pál” 1978 és 1990 között szerepelt a műsorban. A cikk alapján „45 éves korában, 1979-ben nevezték ki a Legfelsőbb Bíróság bírájának. Ebben a minőségében vezette 1981-től az Igazságügyi Minisztérium bírósági főosztályát”.

Mondani sem kell, hogy ahhoz, hogy valakit a Legfelsőbb Bíróság bírájának nevezzenek ki, a szocializmus nagyon komoly hátszél volt szükséges, pláne hogy még tévéműsort is vezethetett, amit akkoriban egy korabeli cikk szerint 2-3 millióan néztek.

Erősst Losonczi Pál, a Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke nevezte ki bíróvá, aki azért volt hírhedt figura, mivel korábban még földművelésügyi miniszterként ő fejezte be a téeszesítést, amikorra a termőföld 90 százalékát elvették a gazdáktól. Ezzel szerzett jópontokat Kádárnál.

Hogy Erőss sokáig jól feküdt a rendszernél, azt a személyét népszerűsítő sok interjú bizonyítja a legjobban. Ezt felsőbb engedély nélkül biztosan nem tehették volna meg.

Itt például a vezetési szokásairól beszélt az Autó-Motor magazinnak.

Vagy épp a kórházban töltött időszakáról a Szabad Földnek.

Hogy Erőss minisztériumi dolgozóként is jó elvtárs volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ő tarthatott előadásokat a minisztérium megbízásából vidéken. Egy 1988-as Dolgozók Lapjában lévő beszámoló szerint a Komáromi Városi Pártbizottság meghívására politikai előadást tartott a jogérzetről.

Erőss-t 1989-ben rúgták ki a minisztériumból és a Legfelsőbb Bíróságtól, és egy év múlva pedig véget ért a műsora is.

Magyar Péter második segítője az öccse, Magyar Márton, aki jelenleg az Indamedia portfoliójába tartozó Economx (régebbi nevén Napi.hu) munkatársa, jelenleg gazdasági tematikájú videós műsort vezet. 

Magyar Márton korábban a Simicska Lajos-féle HírTV munkatársaként tevékenykedett, a televízió ellenzéki korszakában. HírTV-sként említésre méltó riportja volt, amikor a 2017 áprilisi CEU-s tüntetésről tudósított, mint Kálmán Olga munkatársa, segítője. Magyar Márton a közösségi oldala alapján - a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) tanult. A szolidaritását is kifejezte a balos SZFE-tüntetésekkel is.

Ugyanígy tett az Index körül kialakult hisztéria kapcsán is.

A március 15-i zászlóbontáson felbukkantak jól ismert balos celebek, mint például Nagy Ervin színész, aki korábban Márki-Zayt támogatta.

A 444 tudósítása alapján megjelent a rendezvényen Pankotai Lili is, aki nemrég még a Momentum közelében mozgott.

Az eseményt Péter Petra (Manna FM Rádió) konferálta fel. A műsorban még szerepet vállalt az Epres Attila-Mészáros Éva színészházaspár.

Magyar Péter rendezvényéről csak a legfontosabb dolgok nem derültek ki, nevezetesen: egész pontosan mennyibe került az esemény és kik azok a rejtélyes vállalkozók, akik mindezt finanszírozták.

(Tűzfalcsoport)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató